ИД набира жени с предложения за брак

  • 07 октомври 2014 12:06

  • 2863
  • 0
ИД набира жени с предложения за брак
© gettyimages

"Ислямска държава" (ИД) набира жени с предложения за брак, предаде Си Ен Ен

Бивша служителка на полицията на радикалната групировка разказа историята си пред американската телевизия. 25-годишната сирийка, наричана Хатиджа, е започнала да си пише с жител на Тунис в сайт за запознанства. След известно време той е предложил на момичето да се оженят и тя се преместила в северния сирийски град Рака. Мъжът, който се оказал член на ИД, е заявил на Хатиджа, че по време на война привържениците на правилния ислям трябва да бъдат твърди и тя е станала член на бригадата Хансаа, в която е имало 25-30 жени.

Задачата на съставената от дами единица е била да контролира дали жените по улиците в Рака са облечени по нормите, наложени от радикалната мюсюлманска групировка. Дрехите е трябвало покриват и очите, допълва събеседничката на медията и разказва, че нарушителките на суровите разпоредби са били бичувани. Хатиджа е получавала 200 долара месечно, била обучена да борави с оръжие и е получавала храна към заплатата.

Полицайката обаче скоро била разочарована от ИД. По нейните думи командирите се отнасяли много лошо към жените. Когато нейният пряк началник започнал да настоява Хатиджа да се омъжи за него, тя избягала от Сирия в Турция.

Междувременно в Сирия продължават боевете между кюрдските военни формирования и ИД. По данни на АФП радикалните мюсюлмани са превзели части от населения с кюрди град Кобани. В същото време военни самолети на ръководената от САЩ коалиция са нанесли удари по позиции на ислямистите. Няма данни за жертви и пострадали. Заради напрежението около Кобани днес живеещи в Холандия кюрди окупираха сграда на парламента в Хага.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2863 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини