НАТО: В Либия се губят над 10 000 ракети земя - въздух

  • 02 октомври 2011 15:31

  • 3562
  • 0
НАТО: В Либия се губят над 10 000 ракети земя - въздух
©

Следите на най-малко 10 000 ракети земя-въздух се губят в  Либия, твърди председателят на военния комитет на НАТО адмирал Джампаоло ди Паола, цитиран в електронното издание на германскияседмичник "Шпигел", предаде Франс прес.

Ди Паола е свикал миналия понеделник тайно заседание с германски депутати, пред които е изразил безпокойствата на Атлантическия съюз.

"Над 10 000 ракети земя-въздух, които представляват сериозна заплаха за гражданската авиация", могат да излязат от Либия и да попаднат в неподходящи ръце "От Кения до Кундуз" (Афганистан) изтъкнал адмиралът, без да дава подробности за типа и  капацитета на въпросните ракети.Броят на изгубените в Либия ракети земя-въздух, посочен от адмирала от НАТО, е двойно по-голям от този, който обяви вчера в Бенгази генерал от новите либийски власти, запитан за опасността такива оръжия да послужат за атентати срещу граждански самолети, ако попаднат в ръцете на Ал Каида.

Генерал Мохамед Аида, който отговаря за въоръжението в  министерството на отбраната на Преходния национален съвет (ПНС), вчера заяви, че Либия по времето на Кадафи е купила около 20 000 ракети земя-въздух SAM-7 българско или съветско производство, от които близо 5000 все още не са открити.

"Над 14 000 от тези ракети са били използвани или вече са унищожени, или са все още в употреба", изтъкна . Той каза това при символично унищожаване на много такива ракети в Бенгази.

"Около 5000 SAM-7 все още липсват и са изчезнали. За жалост възможно е някои от тях да са попаднали в неподходящи ръце в чужбина", допълни той.

Близо 500 SAM-7 бяха открити от силите на ПНС, като част от тях са били складирани в бивше военно хранилище в Бенгази, където вчера бяха унищожени ракетите. Това стана под погледа на журналисти: оптическото им насочване и системата за взривяване бяха счупени с чукове.

По инициатива на ПНС са били унищожени общо 180 SAM-7, посочи генерал Аида. Той отбеляза, че тези ракети, произведени през 1970-те години, вече са морално остарели и няма никакви причини Либия да ги съхранява.

От началото на бунта срещу режима на Муамар Кадафи през февруари много военни складове бяха плячкосани в цялата страна. Либийският ръководител е раздал много от тях и на своите избягали привърженици.

Последвайте канала на

БТА
3562 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини