Болният от ебола американец е бил в контакт с повече от 80 души

  • 02 октомври 2014 19:26

  • 2486
  • 3
Болният от ебола американец е бил в контакт с повече от 80 души
©

Заразеният с ебола американец Томас Ерик Дънкан, е бил в контакт с над 80 души, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. От тези хора между 12 и 18 души са били в пряк контакт с болния и ще бъдат наблюдавани за симптоми на заразата.

Здравните власти в Тексас са наредили на четирима роднини на пациента да си останат у дома за евентуален инкубационен период.

Дънкан пристигнал в Далас на 20 септември от родината си, за да посети роднини и не е показвал никакви симптоми на зараза. На 24 септември обаче се почувствал зле. На 25 септември отишъл в Бърза помощ на презвитерианската болница в Далас, но оттам бил изписан на следващия ден и пратен у дома си. Едва на 30 септември той бил диагностициран със закъснение с ебола.

Племенникът на Дънкан – Джоузефъс Уийкс, казва, че лично се е обадил в Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ още на 28 септември, защото е смятал, че чичо му не е бил лекуван както трябва в Бърза помощ. Болницата призна вчера, че е допуснала грешка, като е изписала пациента, въпреки че той е разказал на медицинска сестра, че идва от Либерия.

Предполага се, че Дънкан се е заразил с ебола в Монровия, столицата на Либерия, когато е помагал на бременна и болна от ебола съседка да се качи в такси, за да отиде в болница. По това време никой не знаел, че жената е болна от ебола и близките ѝ мислели, че тя има проблеми с бременността. Тогава линейка изобщо не дошла да я обслужи. Жената пък не била приета за лечение в някоя от клиниките, които обиколила с таксито, тъй като всички били претъпкани с болни от ебола. Накрая тя се прибрала у дома и починала няколко седмици след това. Всички съседи и роднини, които ѝ помогнали, се разболели и някои вече са починали.

На път за САЩ от Либерия Дънкан е преминал през летището на Брюксел, където се е качил на полет за Вашингтон и оттам е взел самолет за Далас.

Инкубационният период на заболяването е от 2 до 21 дни и човек, заразил се с вируса, не може да го предаде, докато не се появят симптомите, като главоболие, треска или повръщане и диария. Хеморагичната треска се предава при пряк контакт с телесните течности на заразен човек.

Президентката на Либерия – Елън Джонсън-Сърлийф, съобщи, че въпреки намаляването на случаите на зараза в столицата Монровия, епидемията се е разпространила във всички провинции.

Междувременно неправителствената организация „Сейв дъ чилдрен“ (Save the Children, Спасете децата) съобщи, че на всеки час в Сиера Леоне се регистрират по пет нови случая на ебола.

Ако не бъдат взети мерки ще се регистрират по 10 нови случая на час, заяви неправителствената организация. Тази статистика е оповестена в момент когато в Лондон се организира международна конференция, посветена на заплахата на ебола, допълва агенцията.

В Сиера Леоне има само 327 болнични легла. Невъобразим брой деца умират от ебола в домовете си и по улиците, заяви Роб Макджиливрей, представител на „Сейв дъ чилдрен“ за страната.

Във връзка с недостига на болнични легла в африканската държава Великобритания и Сиера Леоне разработват съвместен проект за създаването на 1000 полеви клиники там. Тези клиники няма да спрат на първо време епидемията от ебола, но поне болните хора ще бъдат изолирани от семействата си и така броят на заразените ще започне да намалява. Лондон обещава да осигури 700 легла за Сиера Леоне и вече е изпратил над 40 експерти и друг медицински персонал в тази страна.

Великобритания ще деблокира и 125 млн. лири в борбата с болестта, обявиха днес британските власти.

По данни на СЗО ебола е отнела живота на най-малко 3300 души в няколко западноафрикански държави.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2486 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2014.10.07 | 11:29

3
Щом е минал през летища и е пътувал със самолет е много вероятно,да са повече от 80 човека.

2014.10.07 | 11:29

2
Пуснаха зараза в 3-ия свят,сега тя се върна при тях!
sd

2014.10.06 | 00:59

1
Много добре

Добави коментар

Водещи новини