Три версии за трагедията в Горни Лом

  • 02 октомври 2014 11:43

  • 11554
  • 6
Три версии за трагедията в Горни Лом
©

Три са основните версии за взрива в завода за обезвреждане на боеприпаси в Горни Лом. Те обаче се обговарят преди да е направен оглед на мястото на трагедията, което остава отцепено от съображения за сигурност.

ВЕРСИЯ №1: Нарушения в организацията на работа

Със сигурност се знае, че в завода на няколко пъти са откривани нарушения на организацията на работа за подобен тип дейност. Социалният министър Йордан Христосков съобщи, че последната проверка на Инспекцията по труда е от 6 август.

При нея са установени 13 нарушения - старо работно оборудване в процеса на утилизация, липса на втори изход в цеха, липса на инструкция за безопасност. Чували с взривни вещества са съхранявани на нерегламентирни места. От началото на годината наложените актове са седем.

Проверката отпреди две седмици в Горни Лом е показала неправилно съхранение на боеприпаси, каза и служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов. „Явно контролът при работа и спазване на технология не е бил на високо ниво", допълни МВР шефът.

ВЕРСИЯ №2: Експеримент с нов продукт

Президентът на КНСБ Пламен Димитров пък обяви, че вчера във взривилия се завод за утилизация на взривни вещества в село Горни Лом е започнало експериментирано въвеждане на нов продукт, но без инструкции, пише "Всеки ден".

Той обаче подчерта, че няма как да е сигурен, че това има връзка с взрива. Подобна теза може да обясни защо във взривилия се цех са били неговите ръководители, както и синът на собственика - 29-годишният Емил Митков.

ВЕРСИЯ №3: Човешка грешка

Социалният министър Йордан Христосков обясни, че работниците в цеховете за обезвреждане на боеприпаси са взимали ниски заплати, последните били под 240 лева. Те са започвали работа след кратък курс на обучение, което навежда на мисълта, че не е изключена и човешка грешка от некомпетентност.

„Вероятно става въпрос за човешка грешка, нарушение на технологията. Тя може да е станала при работа със самите взривни изделия", призна по „Нова телевизия" и един от най-големите експерти по обезвреждане на боеприпаси у нас и бивш министър на отбраната - Валентин Радев.

Той изрази предположение, че се е взривила смес от тротил, извличан от обезвреждането на гръцки мини. При взрива са избухнали всички налични мини, като двете свързани сгради на цеха ги няма и на тяхно място са останали кратери. За 15 години инцидентите в завода в Горни Лом са 4-5.

Последвайте канала на

Нора Виткова
11554 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
эеаь

2014.10.03 | 13:18

6
За 25 г "демокрация" превърнаха държавата ни в контейнер за опасни отпадъци и санитарно-защитна зона на ЕС за бежанци! Никой не го е еня за народа! Трябва им територията ни!
ммм

2014.10.03 | 12:44

5
Версиите са много- истината е една.

2014.10.03 | 12:44

4
Този завод е давал пари за ББЦ Сега кои ще спонсорира НЕ БАРЕКОВ, а семеиствана.

2014.10.03 | 11:34

2
Ти от къде разбра бе тъпанар миризлив,кирльо гнусен!

2014.10.03 | 12:44

3
Каде е собственика

2014.10.03 | 11:34

1
Всяко чудо за три дена.На 06.10.14г.всички ще са забравили за циганското село !

Добави коментар

Водещи новини