Синдикати и бизнес искат оттегляне на актуализацията на бюджета (видео)

  • 01 октомври 2014 13:38

  • 2034
  • 1
Синдикати и бизнес искат оттегляне на актуализацията на бюджета (видео)
©

Радикална актуализация на бюджета, особено при предлаганите значими размери, може да бъде предприета само от следващото правителство, при работещо Народно събрание. Това е позицията на работодатели и синдикати, която бе изразена по време на заседанието на Тристранния съвет за национално сътрудничество.

Актуализацията на бюджета не може да се третира като рутинна експертна работа, която служебното правителство може да подготви и поднесе на следващото правителство и парламент, заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Велев представи обща позиция на Асоциацията на индустриалния кабинет в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Конфедерацията на независимите синдикати в България и Конфедерация на труда "Подкрепа".

Настояваме в най-кратък срок обществото и социалните партньори да получат отчет за изпълнението на бюджета за деветмесечието и анализ, както и информация за състоянието на фискалния резерв, каза Велев. Не следва да бъде предлаган и приет проект за актуализация на бюджета, който да предвижда по-голям бюджетен дефицит от 3% от брутния вътрешен продукт  настояват социалните партньори. Емитирането на нов държавен дълг, особено при липса на публично достъпна информация и варианти за решение на проблемите в КТБ и ТБ Виктория и при настоящия състав на Управителен съвет на БНБ е недопустимо, заяви още Велев.

Председателят на КНСБ Пламен Димитров подчерта, че синдикатите не одобряват увеличаването на дълга и искат актуализацията да отрази само натрупания бюджетен дефицит, а не хипотези за оздравяване на банкови институции. Не приемаме огромните нови заеми и смятаме, че трябва да има нов УС на БНБ, подчерта и Васил Велев.

И синдикати, и работодатели настояха за оттегляне на представения проект за актуализация на бюджета и подготовка на ново експертно предложение в дефинираните рамки.

Последвайте канала на

БТА
2034 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Аз

2014.10.03 | 09:22

1
И от къде да го "оттеглят"?! То няма парламент и няма как да се внесе! Как се оттегля нещо, което не е внесено?! Или искат да се оттегли от обществено обсъждане ли? Да не може никой да си каже мнението?!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини