Д-р Ненков: Първата реформа в здравеопазването е финансирането (видео)

  • 30 септември 2014 14:43

  • 2246
  • 0
Д-р Ненков: Първата реформа в здравеопазването е финансирането (видео)
© Булфото

Първата стъпка за реформи в здравеопазването трябва да е свързана с финансирането на здравната система. Това каза служебният здравен министър д-р Мирослав НенковМирослав Ненков Мирослав Ненков е роден на 15 март 1969 г. в град София. Завършил е специалност  по време на участие в обществена дискусия за приоритетите в здравеопазването, организирана от Българската академия на науките.

По време на дискусията началникът на Военномедицинската академия проф. Николай ПетровНиколай ПетровНиколай Петров е министър на здравеопазването до 30 октомври 2017 г. Той е роден  на 29 август 1959 г. посочи, че в българската спешна помощ би трябвало да има 7111 души персонал. Към днешна дата обаче в системата на бързата помощ работят 6000 души. 1100 са лекарите в спешната помощ в България, уточни проф. Николай ПетровНиколай ПетровНиколай Петров е министър на здравеопазването до 30 октомври 2017 г. Той е роден  на 29 август 1959 г. и добави, че 71 от тях са без специалност.

Относно заплащането на лекарите в спешна помощ, проф. Петров е убеден, че базата трябва да бъде не по-малка от две средни работни лекарски заплати. "При такова заплащане няма да има дефицит на кадри. През 2013 година бюджетът е бил 93 млн. лв. и е изцяло ангажимент на държавата. Обърнете внимание, че разпределението на този бюджет е: 80 на сто за заплати, 14 процента за гориво, ремонт на линейки. Къде са парите за квалификация, къде са парите за стимулация? Как може да бъде постигнато това? Чрез участие на публични фондове, частни източници, смесено финансиране", каза той.
 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2246 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини