Жена почина от отравяне със зелена мухоморка

  • 29 септември 2014 15:32

  • 2924
  • 2
Жена почина от отравяне със зелена мухоморка
©

Жена от Стара Загора е починала от отравяне с гъбата зелена мухоморка, съобщи доц. д-р Янко Илиев, началник на Клиниката по токсикология на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив, предаде БТА.

73-годишната жена е била гъбарка от дълги години, но се случват и такива нещастни случаи, коментира доц. Илиев. Случаи на тежко отравяне с гъби отдавна не е имало в Токсикологията, подчерта той. На лечение постъпват много пациенти, но с леки отравяния. Те много често се лекуват за стомашни проблеми по други клинични пътеки основно в частни болници в града, които по този начин набират пациенти за гастроентерологичните си отделения, отбеляза доц. Илиев. След новината, че кардиологичните болници точат Здравната каса, едва ли е учудващо, че и профилирани в други медицински области болници, отделения и клиники правят същото, коментира медикът.

От Токсикологията призовават хората да бъдат особено внимателни при събирането на гъби, още повече, че заради честите валежи те са в изобилие у нас. Зелената мухоморка (Amanita phalloides) е смятана за най-отровната гъба в природата. Тя е причинител на повечето смъртоносни отравяния, настъпили след консумиране на гъби, тъй като все още не е открит антидот, обясниха лекарите.

Зелената мухоморка, често бъркана с печурка и гълъбка, съдържа смъртоносния токсин алфа-аманитин. Най-засегнатите органи при  отравяне са черният дроб и бъбреците. Симптомите се появяват след 6-24 часа, след като вече са настъпили необратимите увреждания на организма. Смъртността, напомнят медиците, е от 50 до 90 процента.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2924 2

Коментари 2

Добави коментар

2014.09.30 | 06:55

2
Не ги яжте тия зелените - не са добри! Червените също! Има и дявоска, която е най-зле! Яжте си трюфели, за да ви е мирна главата!
koko

2014.09.30 | 06:55

1
аман от разбирачи гъбари-дяволската и червената рядко биха навредили сериозно на човек.Смъртниците са-бяла,зелена мухоморка ака Amanita Phaloides,Amanita Verna(amanita virosa)

Добави коментар

Водещи новини