Стрелецът от Лясковец: Искам да съм до майка ми, страхувам се за живота й (обновена+видео+галерия)

  • 26 септември 2014 13:06

  • 4045
  • 4
Стрелецът от Лясковец: Искам да съм до майка ми, страхувам се за живота й (обновена+видео+галерия)
©

Великотърновският окръжен съд потвърди наложената най-тежка мярка „задържане под стража” на стрелеца от Лясковец. Магистратите не уважиха искането на Петко Савов да бъде променена мярката в по-лека - домашен арест или парична гаранция.

Според прокуратурата има достатъчно данни, които доказват по безспорен начин вината на Савов, причинил умишлено смъртта на баретата Емил Шарков и ранил трима негови колеги. Съдът призна за основателни и мотивите на държавното обвинение, че стрелецът представлява обществена опасност, въпреки че са му отнети огнестрелните оръжия, и е възможно той да се укрие от правораздавателните органи, предаде Дарик радио. Петко Савов беше доведен  под охрана в съдебната зала и заяви пред журналистите, че е завел жалба от 52 страници в Европейския съд за защита на правата на човека. На съдебното заседание присъства и майката на стрелеца Стефанка Савова, която отказа коментар. Адвокатите на 53-годишния Савов заявиха, че ще обжалват решението на Окръжния съд в законоустановения тридневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново.

Снимки от процеса може да разгледате тук.

"Искам да съм до майка ми, тя ми е най-милият човек на този свят. Страхувам се за живота й и искам охрана", изплака пред съда стрелецът от Лясковец Петко Петков. Той започна искането си да бъде пуснат под домашен арест с това, че майка му след няколко дни започвала 77-та година, била в напреднала възраст и имала два тумора на щитовидната жлеза, високо кръвно и други заболявания. "Преди 21години съм завършил медицинско образование в София, беше ми предложена работа и имам познания. Тя е в предраково състояние и сама не може да се грижи за себе си", обясни синът, пише 24 часа.

"Къщата ни бе атакувана от над 30 барети, напълно незаконно и напълно ненужно, защото аз не съм терорист, а баретите са отряд за борба с тероризма. Срещу нас по къщата ни бяха изстреляни над 500 патрона, което е нечувано и невиждано в световен размер. Бях ранен със 7 куршума и оцелях по чудо след загуба на много кръв и след няколко операции. Инвалид съм над 50 %. Животът в затвора не е добър за мен", изтъкна обвиненият в умишлено убийство на барета и незаконно държане на оръжие. Петко се оплака, че храната в затвора не е добра и в много случаи е недостатъчна. Той разказа, че зад решетките нямало никакви витамини, давали една ябълка на 3 дни, но я отстъпвал на други пандизчии, защото нямал зъби да я яде. Майка му занесла сокове в картонени опаковки, но надзирателите й ги връщали."Защото държавата не функционира, трябва за всичко да се пишат жалби и да се дават подкупи", каза Петко. Допълни, че имали два декара двор с над 30 овошки и бил свикнал да се храни с пресни плодове от май до ноември.

"Затова и преживях тази атака и оцелях с толкова рани. Няма друг случай в света, човек ранен със 7 кулшума да е оцелял. Аз съм зодия Скорпион №1, кълна се в бога, във всички светии и в светата Библия, че съм направил всичко необходимо да уведомя цяла България какво се случва с мен и старата ми майка", продължи стрелецът.

В 11-минутно слово пред съда Петко Петков изложи цялата хронология на междусъседските конфликти, историята със законните според него 2 пушки и две карабини и "преследването" от прокурори и полицаи. "През ноември 2010 г. подадох документи за нова лична карта. Само седмица след това корумпирани полицаи и прокурори започнаха без причина да изкарват мен и майка ми луди, като ни пращаха по 4 патрулки. Три години и половина се укривам, не съм излизал, без да съм извършил никакво престъпление. Не съм заплашвал абсолютно никой, всичко бе инсценирано", заяви Петко Петков в съдебната зала. Според него нарочно били пращани ученици да им чупят стъклата на жилището, дори били залавяни групи от по 10-15 човека, когато ги атакували с камъни."Целта е аз да изляза на терасата и да викам и те да кажат, че съм в криза и съм луд", обясни Петко.

После атакува цялата съдебна система, която не взела мерки по жалбата му от 52 страници, защото била неефективна и пропита от корупция. "Лежал съм 3 месеца в психиатрична клиника в затвора и съм бил заснеман от две камери, изследваха ме над 10 лекари и видяха, че не само не съм луд, а високоинтелигентен човек. Говоря чужд език и съм западен възпитаник", обясняваше той. За три години бил изпратил над 100 жалби до всички правителствени и неправителствени организации, дори до рокерски клубове, за да реагира държавата на тормоза върху него и майка му.

"Това, което се извършва от 2010 г. срещу мен и майка ми е по-лошо от фашизъм и с нищо не е по-добро от лагерите на Хитлер", разрида се Петко. "Не може всички бандити да са навън, а на мен и майки ми да пращат над 30 барети. Не сме терористи, не сме престъпници и никога не сме нарушавали закона", каза Петко Петков. Той настоя да бъде пуснат под домашен арест, за да може да се грижи за майка си, да си оправят жилището, а и той да се стабилизира. В затвора условията не били подходящи.

"От 2010 г. съм можел да избягам над 100 пъти, но аз искам да съм при майка ми. Тя е всичко за мен, искам да се грижа за нея, нямам намерение да бягам", зарече се Петко.

Той обясни също, че преди атаката на баретите искал охрана от полицията в София, защото ги предизвиквали и им чупели прозорците, но не им била осигурена такава.

"Няколко дена преди атаката аз говорих с трима полицаи през терасата и помолих да ми удължат разрешителното за оръжията служебно. Можеше всичко да се разреши безпроблемно, защото всички знаят, че не съм луд. Тогава полицейските служители ме излъгаха, че ще говорят със София и ще видят какво могат да направят", разказа Петко.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4045 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
6ARKOV

2015.11.14 | 10:11

4
PETKOOO PREDAYY SEEE!!!

2015.11.14 | 10:11

3
И ПРИ МЕН ДА НАХЛУЯТ ВКЪЩИ И АЗ ЩЕ ГИ ЗАСТРЕЛЯМ, ДEЙБА ТЯХНАТА МАМА

2015.11.14 | 10:11

2
Vseki normalen shte reagira taka,kogato mu napadat doma !

2015.11.14 | 10:11

1
Бай Петко е барета номер едно!Да намерят още трима като него ида закриват тоя отдел борба с тероризъма...щот нищо не правят и никви барети не са!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини