За порочни практики на колеги, алармираха кардиолози (видео)

  • 26 септември 2014 11:56

  • 5991
  • 3
За порочни практики на колеги, алармираха кардиолози (видео)
©

За порочни практики, при които на пациенти се извършват манипулации, а след това се налага и операция на сърцето, алармират водещи лекари в сферата на инвазивната кардиология. Тази среща е прецедент, защото на нея се събират кардиолози и кардиохирурзи, които имат обща цел - да предоставим по-добра здравна услуга на пациентите. Това, че касата е заделила повече средства с областта на кардиологията е чудесно. Цифрите показват, че в страната все по-малко хора умират от инфаркт. Това каза началникът на НЗОК д-р Румяна Тодорова по време на брифинг.

11 млн лева е дала касата предварително за стендове, а след това около 5 млн. лева са били изразходвани. На практика НЗОК е дала 6 млн. лева излишно. Именно заради това свикваме тази среща. Необходимо е да се подобри качеството на услугата. Пациентът трябва да се диагностицира правилно, за да му се окаже нужната помощ.

Има много случаи при които се извършва ненужна дейност, която цели да източи касата. Това поставя пациентите в риск. Желаем качеството на кардиологията да се увеличи, но и рискът за пациента да се сведе до минимум. Това каза проф. Генчо Начев по време на брифинга на НЗОК.

Той посочи, че трябва да се обърне внимание на колегите им, които са некомпетентни в сферата на кардиохирургията, за да не се допускат грешки.

В началото на 1 юли тази година поради липсата на средства НЗОК реши да заплаща само евтините медицински изделия, които бяха определени с нарочна методика още в началото на годината. Кардиолози и пациенти се противопоставиха на това решение. След договаряне през август се стигна до компромис. С новия бюджет надеждите са лечението на сърдечно-съдови заболявания да става и със скъпите медицински изделия. Над 2 и половина милиона българи страдат от сърдечно-съдови проблеми.
 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5991 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
╭∩╮ (òÓ,) ╭∩╮

2014.09.28 | 00:04

2
АТАКА УМРЯ
.!.----------- .!.-----------.!.

2014.09.28 | 00:04

3
GERB YMRIA I BOIKO TIKVATA
ATAKA S N. 9

2014.09.28 | 00:04

1
ВСИЧКИ С N. 9 НА ИЗБОРИТЕ. АТАКА ПОБЕДА!!!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини