Повече от 2 млн. кубика дървесина годишно се изсичат незаконно у нас

  • 24 септември 2014 11:01

  • 1574
  • 4
Повече от 2 млн. кубика дървесина годишно се изсичат незаконно у нас
©

Над 2 млн. кубика дървесина годишно се изсичат незаконно у нас. Това сочи анализ, който организацията "Световен фонд за дивата природа" ще представи днес.

В интервю за БНР Александър Дунчев, експерт от организацията, каза, че бракониерската сеч се прави със съдействието на държавата и контролните органи. "Горските в България всъщност са принудени да участват в огромен брой схеми. Част от тях са породени от корупционен и най-вече политически натиск, за да се добива незаконно от гората и да се генерират незаконни приходи, които да не постъпват в държавата, а по частни фирми. За да могат да си запазят работата, за да могат да имат приходи за семействата си, те са принудени да прикриват, но и много често да съучастват и да спомагат за незаконните практики в горите", каза още той.

Според Дунчев санкциите за незаконна сеч у нас са ниски и на практика не се прилагат. "Не повече от 30 хиляди кубика се залавят. От 2 милиона 30 хиляди кубика колко са – една нищожна част, по-малко от една десета. Наказателната ефективност е критично ниска. Събирателната активност по наказателните постановления е не повече от 15 процента, което показва, че има едно тотално чувство за безнаказаност, не само на високо ниво в корупционните кръгове, а и на ниско ниво при реалните извършители на незаконния добив", категоричен беше експертът.

Според експертите от неправителствения сектор един от начините за справяне с проблема е Агенцията по горите да бъде на пряко подчинение на Министерския съвет, за да се намали политическият и корупционен натиск върху горските стражари.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1574 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
vvg

2014.09.24 | 19:05

4
в раиона на доспат по пътя за гоце Делчев помаците СЕЧАТ масово незаконно борови дърва.

2014.09.24 | 19:05

3
Няма ли някой от така наречените патриоти от политиците да направи нещо по темата - някога...!?!?
малката истина.....

2014.09.24 | 19:04

1
Ако очакваш от турска курва като Болен Сидеров да направи нещо,АМИН! Нали ДПС го създадоха тоя доносник и мекере циганско! А относно браконерите,ТЕ СА ИЗЦЯЛО ПОД ЗАКРИЛАТА НА ДПС И БСП,те са тези които и финансират част от кампаниите им преди избори!
истината

2014.09.24 | 19:04

2
За да се ликвидира тази безнаказаност и дерибействане на мафията , със закон трябва да се забрани , фирмите за добив и разпродажба и търговия с дървен материал.Сечта ,добива , извозване и продажба да се изваршва от държавните горски стопанства при засилен контрол от страна на всички държавни институции Фирмите да нямат досег до гората .Това е решението ,а не агенцията да мине към МС.

Добави коментар

Водещи новини