Нова серия въздушни удари по джихадистите от "Ислямска държава"

  • 24 септември 2014 09:58

  • 2259
  • 3
Нова серия въздушни удари по джихадистите от "Ислямска държава"
©

Нова серия от въздушни удари по обекти на джихадистите от "Ислямска държава" в Сирия бяха нанесени тази нощ от военновъздушните сили на международната коалиция, предаде ИТАР-ТАСС. Цел са били околностите на един от най-големите сирийски градове Алепо.

На среща с лидерите на страните от международната коалиция американският президент Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият заяви, че безпрецедентните усилия на коалицията показват, че светът се е обединил в битката с ислямистите от "Ислямска държава".

Битката срещу джихадистите от групировката "Ислямска държава" ще продължи с години, заяви пред Би Би Си говорителят на Пентагона контраадмирал Джон Кърби:

Ние знаем, че това ще бъде сложно, ще изисква сериозни усилия от всички участници. Смятаме, че ще продължи години. Не мога да определя точно колко, но не е нещо, с което може да приключим в рамките на дни, седмици или месеци. Това е сериозна заплаха – заплаха срещу нашите интереси, срещу интересите на живеещите в региона и както вече видяхме, заплаха за народите на Ирак и Сирия.

Контраадмирал Кърби каза още, че ръководените от Съединените щати удари срещу "Ислямска държава" в Сирия са били успешни и са довели до намаляване на боеспособността на групировката.

Днес се очаква парламентът на Франция да гласува участието на страната в ударите срещу групировката.

Същевременно посолствата на страните, участващи в коалицията, бяха заплашени с терористични атаки от нова екстремистка групировка в Египет, наричаща себе си "Воини на халифата в Египет".

Координаторът на Европейския съюз по въпросите на тероризма Жил Де Кирхов обяви, че има увеличение в броя на европейските граждани, заминали да се бият в Ирак и Сирия на страната на джихадистите. По последни данни те са около 3 хиляди от 11 държави.

Увеличаване на помощта за засегнатите от конфликта в Сирия държави обеща Европейският съюз. Средствата са за хуманитарна помощ и финансиране на проекти за развитие в Сирия и съседните страни, приели на своя територия бежанци.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2259 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.06.23 | 04:25

3
АМЕРКАНСКИТЕ БОКЛУЦИ КОЙТО РАЗПАЛВАТ ВОЙНИ ПО ЦЕЛИЯТ СВЯТ ТРЯБВА ДА БЬДАТ ИЗТРИЯТ ОТ ЛИЦЕТО НА ПЛАНЕТАТА НИ

2014.09.27 | 11:26

2
∆¶©®¿}=°£~`•√€¥^{©®\™℅[=¿¿¿£¥=°^€¥|•~∆¡™\```√

2014.09.24 | 14:14

1
bez suhopatno navlizane i procistvane efekta e nikakav . jertvi ot mirnoto naselenie .ozloviavane na djihadistite kam mirnoto naselrnie terorizirane. pak amerikanska kaha i tova celiat .

Добави коментар

Водещи новини