Лекари: Вероятността Ебола да мутира и да започне да се предава по въздуха е малка

  • 18 септември 2014 13:24

  • 2962
  • 1
Лекари: Вероятността Ебола да мутира и да започне да се предава по въздуха е малка
© Getty Images/Guliver

Според учените вероятността вирусът Ебола да мутира и да започне да се предава по въздушно-капков път е много малка. Това съобщи директорът на Националния институт по алергични и инфекциозни болести на САЩ д-р Антъни Фаучи на заседание на комитета по международни въпроси на Сената на Конгреса на САЩ, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Той увери, че американските учени следят внимателно и изучават възможните методи за разпространение на вируса, но отсега е ясно, че по всяка вероятност той няма да мутира, следователно няма да се предава от човек на човек. Фаучи напомни, че сега вирусът Ебола се предава само при тесен контакт с биологични течности на болния.

Властите в Сиера Леоне постави населението под карантина и ги призова за три дни да не излизат от домовете си с цел намаляване на мащабите на заразата. Кампанията започва в петък, 19 септември, посочват властите на западноафриканската държава в разпространено днес комюнике. Предвижда се всички граждани да не напускат домовете си без крайна нужда, а близо 20 хил. доброволци да извозят междувременно от жилищните сгради телата на починалите от вируса и да откарат заразените в болници и временни центрове. Щабът на операцията в столицата Фритаун очаква вследствие на кампанията броят на установените случаи на заразяване с Ебола да нарасне с 20 на сто.

Скептици обаче се опасяват, че Сиера Леоне - една от най-бедните страни на планетата, не ще може да организира ефективна кампания и предприетите мерки само ще изострят кризата.

Според тях карантината само ще наплаши хората и ще ги накара да крият от властите своя здравен статут, твърди Джо Еймън от нюйоркския клон на "Хюман райтс уоч". Той приканва към по-добър достъп до болници и центрове за санитарна пропаганда. Свободата на населението трябва да се ограничава "само в краен случай.

Епидемията от Ебола, започнала през февруари в Гвинея, тя уби над 2400 души в Сиера Леоне, Либерия, Сиера Леоне и Нигерия. Има опасност болестта да плъзне в източната и южната част от континента. ООН предупреди, че до края на годината броят на заразените може да достигне 20 000 души.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2962 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
бъдещ емигрант заради вас - русофили

2014.09.19 | 23:17

1
"Ясно е, че вируса няма да се предава от човек на човек" Ама леле майко, колко сте прости от тия новинарски сайт, леле просто колко сте злеее.... Просто не искам да започвам защото няма да ми стигнат 10 полета за да обясня как може да се предаде. Само един пример ще ви дам - Еболата се предава чрез телесните течности - какво правим, ако да речем някой болен в тая жега се изпоти и си купи нещо с банкнота от Х лева? - вируса остава по банкнотата и се предава на човека отсреща. Мога да ви кажа още 4 начина, но просто не искам да се дразня заради вашата некомпетентност...

Добави коментар

Водещи новини