ФГВБ с опция да вземе заем от чуждестранен фонд

  • 18 септември 2014 11:58

  • 1234
  • 1
ФГВБ с опция да вземе заем от чуждестранен фонд
©

Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) може да поиска отпускането на заем от друга европейска схема за гарантиране на депозитите.

Това е посочено в Директива на Европейския парламент относно схемите за гарантиране на депозитите. Това може да стане при липса на средства на съответния фонд, каквато има и у нас.

По последни данни натрупаната сума в родния фонд е 2.1 млрд. лв., докато общо гарантираните влогове в Корпоративна търговска банка са за 3.6 млрд. лв. - дупката е от 1.5 млрд. лв.

Припомняме, че в началото на август Брюксел поиска да бъде осигурен достъп на вложителите до техните гарантирани депозити в поставената под особен надзор Корпоративна търговска банка.

Според еврочиновниците, българските власти вече надвишават правото си да отлагат решаването на въпроса. Съгласно европейска директива, изплащането на гарантираните депозити трябва да започне до 20 дни при възникнал проблем във финансовата институция.

Вчера пък стана ясно, че заради забавянето на изплащането на гарантираните суми страната ни е заплашена от наказателна процедура.

Още по темата четете ТУК.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1234 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.09.18 | 17:23

1
Вместо да ни заплашват с наказателни процедури,да вземат и да ни опростят заем около 10 млрд евро за да живнем, а не да ходим да им ставаме прислужници.

Добави коментар

Водещи новини