Отслабваме със силата на мисълта

  • 11 септември 2014 11:03

  • 3009
  • 2
Отслабваме със силата на мисълта
©

Мозъкът може да бъде научен да предпочита здравословна храна пред силно калоричните храни чрез диета, с която хората не гладуват, твърдят американски учени, съобщава Би Би Си.

Специалистите от Университета Тъфтс в САЩ твърдят, че зависимостта към храната може да бъде променена. Те са сканирали центъра за пристрастяване в мозъка на малка група мъже и жени. Резултатите показват силен апетит към здравословни нискокалорични ястия.ю

"В началото на живота си ние не обичаме пържени картофки, нито мразим например пълнозърнеста паста. Това се случва с течение на времето в отговор на консумацията на вредни неща", казва проф. Сюзан Робъртс от Университета в Бостън, която е една от авторите на изследването.

След като един човек се пристрасти към нездравословните блюда, той обикновено трудно променя хранителните си навици и трудно се решава да отслабне.

В изследването си проф. Робъртс обаче твърди, че мозъкът може да бъде обучен да харесва здравословни храни. В проучването е изследвала онази част от мозъка на 13 души с наднормено тегло, която е свързана с наградите и пристрастяването, пише в. "Всеки ден".

8 от участниците следват и специално създадена програма за отслабване.

Фокусът пада върху промяната на предпочитанията чрез предписването на диета, която е богата на фибри и протеини и бедна на въглехидрати. Диетата не позволява на участниците да огладнеят, защото това е моментът, когато се проявява желанието за ядене и нездравословната гозба изглежда много примамлива.

Останалите петима участници не са спазвали диета за отслабване. Проучването е продължило 6 месеца. Участниците са се подложили на изследване на мозъка със скенер. В мозъка на тези, които са следвали програмата за отслабване, са настъпили промени в дяла за награди и зависимости.

Участниците са разгледали картини на различни видове храна, а здравословната нискокалорична храна е предизвикала повишена реакция.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3009 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Ку.рю

2014.09.11 | 15:54

2
ооохххх, с тая, дето я вали, и аз бих ... поо(тс)лабил...
дядо Спас

2014.09.11 | 12:19

1
Как можахте да сложите снимка на порно актьори ??

Добави коментар

Водещи новини