Между 300 и 350 белгийци се бият за джихада в Сирия

  • 10 септември 2014 10:44

  • 1843
  • 4
Между 300 и 350 белгийци се бият за джихада в Сирия
© Getty Images/Guliver

Между 300 и 350 белгийци са свързани с джихада в Сирия. В тази бройка са включени заминалите да се сражават на сирийския фронт, завърналите се от там, убитите в азиатската държава, както и онези, които са имали намерение да заминат или не са белгийски граждани, но живеят постоянно в Белгия, съобщават официални източници от службите за сигурност, цитирани от БТА.

Отчитането на броя на замесените в джихада в Сирия е започнало през 2012 г., когато са установени първите случаи. За всеки от посочената бройка са предприети мерки за поставяне на контрол - с откриването на досие и проследяване със силите на разузнаването или на полицията.

Вече година различните служби в кралството работят координирано в проследяването и контролирането на джихадистите. Допълва се, че се осъществява координация и на международно равнище сред деветте държави, засегнати най-много от появата на европейските джихадисти - Белгия, Франция, Великобритания, Германия, Швеция, Дания, Холандия, Ирландия и Испания.

Службите в Белгия не потвърждават медийната информация, че Брюксел и Антверпен са се превърнали в леговища на ислямските екстремисти в страната. Според тях данните за географското разпределение на екстремистите са тайна.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1843 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2014.09.19 | 07:31

4
Kvo moje DA se o4akva of islimskipedali kisnat po makdonaldsite soziala plashta pluiat sreshtuhristianite redovni klienti sa na kazinata

2014.09.19 | 07:31

3
Да, така е! Всички нелегални имигранти(90% ислямисти) трябва да се депортират там откъдето са дошли. Правят всичко това, а и правят какви ли не опити да ислямизират християнските страни.
Димитър Цанков

2014.09.17 | 17:32

1
Добре де това не е ли вътрешен проблем на запада или активно мероприяте на специалните служби .Значи НАТО воюва срещу граждани на свои държави.Фактът,че американското правителство е забранило на родителите на убития журналист да говорят е твърде многозначителен и поражда много съмнения.Значи от западни срани -джихадисти,а от източни славянски нито един? Как ви се струва тази работа?

2014.09.19 | 07:30

2
И наши ще има, и предполагам че вече въпрос на време. С тия бежанци в страната влязоха много паплач, да са влезли 10-15% истински бежанци, а другите никой не ги знае, някой даже не се знае че са в страната, затова ги залавят по чуждите граници само не и по нашите. Да са ни живи и здрави управниците ни дето си вършат толкова добре работата, само трябва да знаят че сме в един кюп.

Добави коментар

Водещи новини