Нов атлас на световните океани посочва виновните за островите от боклук

  • 08 септември 2014 11:29

  • 4910
  • 0
Нов атлас на световните океани посочва виновните за островите от боклук
© Getty Images/Guliver

Учени от университета на Нов Южен Уелс създадоха нов атлас на световните океани, който предначертава границите им и посочва кои страни са виновни за гигантските плаващи острови от боклук, съобщи Ей Би Си, цитирана от БТА.

Големият тихоокеански остров от боклук между Хавай и Калифорния е съставен от пластмаса, химически отпадъци и морски отломки, увлечени от въртеливите течения в Северния Тихи океан. Според специалистите има четири подобни течения, които събират боклука в Индийския океан, Северния Атлантически океан, Южния Атлантически Океан и Южния Тихи океан. Близо до ума е боклукът в дадена зона да идва от съседните държави, но нещата са много по-сложни, особено в южното полукълбо.

"Границите на океаните са определени малко изкуствено. Географите просто са поставили тези граници в океаните, без да мислят как действат теченията", посочи океанографът Ерик ван Себил. Ван Себил и двама математици разработиха нов модел за океанската циркулация на базата на ергодичната теория, която се използва за анализ на взаимосвързани системи като интернет и човешкото общество.

Резултатите показват, че боклуците по морската повърхност се носят не както се очаква, защото границите на океаните са различни от възприетите. Така, макар и Мадагаскар, Южна Африка и Мозамбик да са в Индийския океан, боклуците им отиват в Южния Атлантически океан.

Новият модел е важен за океанската екология, защото планктонът, който е в основата на хранителната верига, се носи пасивно от теченията. Той насочва от кои страни идва боклукът в океаните, но не и в какви количества. Може обаче да помогне да бъде определено колко бързо боклукът преминава от едно петно в океана в друго.

Бързите океански течения се образуват с участието на ветровете при разлики в температурата и солеността, както и от сили, дължащи се на въртенето на Земята. Те не само раздвижват водата, но и служат като бариери, които намаляват смесването й между различни райони.

Според новия модел части от Тихия и Индийския океан принадлежат по-скоро на Южния Атлантически океан, а друга част от Индийския океан принадлежи към Южния Тихи океан.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4910 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини