30 мъже крепили с голи ръце оградата на стопанство "Ропотамо" да не избягат муфлоните

  • 07 септември 2014 21:11

  • 3234
  • 6
30 мъже крепили с голи ръце оградата на стопанство "Ропотамо" да не избягат муфлоните
©

Над 800 метра от оградата в базата за интензивно развъждане на дивеч към Държавно ловно стопанство „Ропотамо” е била отнесена от приливна вълна в петък вечерта. Там се отглеждат най-вече муфлони, благородни елени, елени лопатари, както и глигани. В продължение на 4 часа дъждът не е спирал, а нивото на реката се покачило толкова много, че трябвали само няколко секунди на приливната вълна, за да отнесе всичко по пътя си – дървета, огради, портали, дори и огромни парчета скали, съобщава „Флагман“.

Тази ограда служителите на горското градили неуморно, сега дежурят денонощно, за да не избяга дивечът. Когато дъждът започнал, никой не подозирал, че нивото на близката рекичка ще се покачи толкова много, че да подложи на опасност животните в базата. След четири часа обилен валеж обаче нивото се покачило до няколко метра. Приливна вълна отнесла всичко.

В епицентъра на бедствието попадат над 120 муфлона, чиито ограждения се намират точно до реката, в най-ниската част на района. Цяло чудо е, че животните са успели да избягат, качвайки се на по-високи места.

„Муфлоните са добитък, които по принцип може да плува. Проблемът с тези тук е, че никога не им се е налагало да го правят. Ако не бяха намерили високи точки, щяха да се издавят”, разказва Борислав Цвятков, началник на стопанството.

Нивото на водата сляга за няколко часа, тогава обаче се появява друг проблем. Липсата на преграда дава свободен достъп на животните към природата. Сега вече те могат да се разхождат спокойно и да напуснат територията на базата. По този начин са лесна плячка за вълци и чакали. „Най-голяма опасност обаче са бракониерите и няма как да ги опазим, ако бяха разбрали”, разказва още Борислав Цвятков.

Мъжът и хората му реагират веднага и без да се замислят, тръгват към мястото на инцидента. Още щом нивото на водата паднало, над 30 мъже започнали да вдигат оградата и монтират отново порталите. Без да спят, без да се хранят и без да почиват, те успяват да възстановят всичко, с изключение на 250 метра, защото се стъмнило.

„Дадохме им тройна дажба храна, за да не избягат и давахме дежурства през нощта. Радвам се, че тези мъже дойдоха тук абсолютно доброволно, а повечето от тях са дори в отпуск”, каза още Борислав Цвятков.

Мъжът е доволен и защото помощ са му предложили и много негови колеги от Несебър, Граматиково, Карнобат и Царево.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3234 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2014.11.17 | 12:52

6
Що не викнахе и Гоце да помага? Не само да ги отстрелва!

2014.11.17 | 12:52

5
Юнаци!
hodechapovylnite

2014.11.17 | 12:51

4
Браво на тези мъже! Богда им дава здраве на тях и семействата им.

2014.11.17 | 12:51

3
Искаш ли да се разхождаме заедно принцесо?

2014.11.17 | 12:51

2
Къде е бил Волен да им държи топките,той цяла държава продаде.......

2014.09.08 | 11:56

1
каква майка те е раждала такъв слабоумник

Добави коментар

Водещи новини