Рибата в река Луда Яна измря мистериозно

  • 04 септември 2014 17:04

  • 2562
  • 4
Рибата в река Луда Яна измря мистериозно
©

Рибата в река Луда Яна, край пазарджишкото село Бъта измря мистериозно, съобщава регионалният сайт Nostop.bg. Повърхността е пълна с риби с обърнати кореми, а водата изтласква труповете към плитчините.

Още вчера (3 септември) от Регионалната инспекция по околната среда и водите са пратили спешно експерти да огледат брега и да вземат проби. Очаква се резултатите да са готови до седмица.

Кметът на селото Георги Александров е издал заповед, с която се налага забрана водата да се ползва за напояване на ниви и животни.

В същото време децата от селото са започнали да събират от умрялата риба. По тази причина градоначалникът е организирал доброволци, които да пазят бреговете на реката от "набезите" на малчуганите.

Кметът разказа, че тия дни Банска Луда Яна, която минава през селото, течала бистра. Днес водата е толкова мътна, че не може да се види дали вътре изобщо е останала жива риба. След село Бъта реката се влива в Панагюрска Луда Яна и е възможно поражения да има и надолу по течението.

Александров посочи, че през май е имало подобен случай, но в далеч по-малки мащаби. Тогава причината също не станала ясна, макар че водата е била също проверена. Тогава експертите не открили никакви отклонения от нормите.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2562 4

Коментари 4

Добави коментар

2014.09.05 | 11:08

4
Ако съдим по снимката, река Луда Яна е пълна със сафрид.

2014.09.05 | 08:12

2
Няма нищо мистериозно,тръгнете нагоре по течението и първата фабрика или цех който намерите е виновен!
Еколог

2014.09.05 | 08:12

3
Няма какво да търсят. Там се намира Асарел-Медет!
Владо

2014.09.05 | 08:11

1
Това на снимката не е ли скумрия? Добре, че не ви е попаднала снимка на китова акула, пак е риба де.

Добави коментар

Водещи новини