Мечка нападна прасета в Смолян

  • 04 септември 2014 14:23

  • 2655
  • 3
Мечка нападна прасета в Смолян
©

Масовите нападения на мечките не дава покой на хората от малките населена места, които живеят в непосредствена близост до планини. Последният случай за нападение от мечка е от сряда следобед.

Няколко сигнала за набези на мечки в чепеларското село Забърдо са били получени в РИОСВ-Смолян.

Първият сигнал бил получен от 55–годишен мъж. След като служителите на "Група за бързо реагиране" към екоинспекцията се отзовали на сигнала, те открили две ранени прасета. Малко по-късно постъпило и друго съобщение за нападение над домашно животно. На място служителите констатирали и още две нападения, извършени от мечка, но без щети.

Само преди седмица стана ясно, че от началото на годината общо 11 животни са изядени от мечката стръвница, която обикаля чепеларското село Забърдо.

Заради зачестилите инциденти жителите на селото са направили подписка, че искат да получат разрешение да отстрелят звяра, преди да е изял и човек.

Същевременно не спират оплакванията и от жителите на Калофер. Те са в паника, защото системно мечки нападат стадата им. Само за две седмици невинни жертви станаха 7 овце и една крава. Тъй като нападенията са на големи разстояния, местните ловци смятат, че мечките са две.

Първото нападение на животното беше над стадото на Николай Бичев, който отглежда около 250 овце в Балкана над Калофер. В края на август мечката буквално пред очите му разкъса част от добитъка му.

Кметът на Калофер пък изрази притеснението си, че мечките слизат вече и до самия град. Само преди дни двама младежи налетели с мотора си върху звяр на самия път до града.

Калоферци също като хората от Забърдо настояват мечките да бъдат отстреляни.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2655 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2014.09.05 | 04:46

3
Не пипайте баба Меца ! Обичам я ! Отстреляйте ТИКВАТА ! Тя е врагът на обикновините българи !

2014.09.05 | 02:21

2
Сигурно е видяла рязания шопар Пеевски

2014.09.04 | 18:28

1
ЧЕ АЗ ТИКВАТА Я НАСТЪРГАХ ЗА БАНИЦА БЕ

Добави коментар

Водещи новини