ЦИК няма покана да присъства на заседанието на Гражданския борд

  • 27 август 2014 09:39

  • 1058
  • 3
ЦИК няма покана да присъства на заседанието на Гражданския борд
© Булфото

Първото заседание на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори ще се проведе днес. За участие са поканени близо 40 неправителствени организации, наблюдатели на изборите и експерти.

Камелия Нейкова, говорител на ЦИК, Калин Славов от "Прозрачност без граници" и Таня Балова от Института за социална интеграция коментираха пред БНР работата и ползите от работата и на Изборния борд при МС, и на Обществения съвет при ЦИК.

Според Камелия Нейкова към ЦИК няма изпратена покана да присъства представител на тази среща.

Изборният борд и Обществения съвет към ЦИК се създават от неправителствени организации, поне Общественият съвет към ЦИК е консултативен орган, с който работим добре и не съм съгласна, че е непродуктивен начинът на работа. Членовете на Обществения съвет имат възможност да участват в заседанията на ЦИК, на които се обсъждат проектите на решения и те изразяват своето становище. Така че те не са информирани пост фактум. Тези две формации в никакъв случай няма да дублират своята дейност, по-скоро очакваме да се допълват.

По отношение за критериите за наблюдателите за изборите Нейкова обясни, че ЦИК е приела решение, което изцяло почива върху разпоредбите на Изборния кодекс. Решението за регистрация на наблюдателите е взето.

Калин Славов обясни, че припокриването на персоналния състав следва от логиката, по която се конструира такъв граждански борд, но подобно дублиране създава известно неудобство. Чухме, че покана към ЦИК не е отправена, макар в проекта за правила да се предвижда такава покана. Това, което си спомням от предния борд, е, че присъствието на ЦИК ни липсваше и ако те присъстват на това заседание, това само може да допринесе за работата на изпълнителната власт, за НПО и обществото като цяло, каза той.

"Ние ще присъстваме, защото това напълно се вписва в концепцията за наблюдение на дейността на институциите с нашия инструмент – пътна карта. За съжаление, Общественият съвет към ЦИК не е излезнал от този непродуктивен модел на работа. Струва ми се, че ние трябва заедно да подхождаме към проблемите. Това фрагментиране на бордове по отношение на изборния процес не знам доколко е продуктивно. Може би трябва да се помисли за формати, в които всички институции да провеждат диалог, защото до изборите няма много време", допълни той.

Таня Балова посочи, че организацията, която представлява, ще участва и двете структури.

Дейността на съвета към ЦИК е по-скоро с консултативни функции и може би има препоръчителен харктер. Но трябва да го отбележим като положителна крачка, защото ЦИК иска да ни чуе и нас. Докато Изборният борд – това е начин да се създаде пряка пътека на представителите на обществото до компетентнтите органи. Смятам, че и двете структури имат доза полезност. Заставаме зад критерии за НПО, които работят като наблюдатели на изборите, каза Балова.

Последвайте канала на

1058 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
българин

2014.08.27 | 21:01

3
Аз съм против САЩ да използват военни бази в Бъгария!

2014.08.27 | 21:01

2
неправителствените тролове не признават държавните институции? да си махат от държавата

2014.08.27 | 11:12

1
В ТАКЪВ СЛУЧАЙ ГРАЖДАНСКИЯ БОРД ДА ХОДИ ДА СЕ ПЕРЕ. ВСЕ ЕДНО ЧАСТНА ОХРАНИТЕЛНА ФИРМА ДА НЕ СЕ СЪОБРАЗИ С РАЗПОРЕЖДАНИЯТА НА МВР.

Добави коментар

Водещи новини