СЗО: Броят на медиците заразени с ебола е безпрецедентен

  • 26 август 2014 13:39

  • 3154
  • 0
СЗО: Броят на медиците заразени с ебола е безпрецедентен
© Getty Images/Guliver

Броят на здравните работници, заразени с ебола в Западна Африка, е безпрецедентен и възпрепятства усилията за справяне с епидемията, заяви Световната здравна организация (СЗО), цитирана от БТА.

По данни на СЗО над 240 здравни работници са се разболели от ебола в Гвинея, Либерия, Нигерия и Сиера Леоне, докато са лекували пациенти, а повече от 120 са починали.

Според организацията причините за високото ниво на заразяване сред медицинския персонал включват липса на оборудване, например ръкавици и маски за лицето, и неподходящо боравене с него. Други проблеми са острият недостиг на медицински персонал и обстоятелството, че здравните специалисти работят в изолационните отделения повече часове, отколкото се смята за безопасно, заяви СЗО. Служителите, които са изтощени, са по-склонни да правят грешки, посочват от организацията.

СЗО предупреди, че големият брой смъртни случаи сред здравните работници затруднява усилията за овладяване на епидемията. Даже преди разпространението на болестта лекарите в региона са били малко - средно по 1,5 лекари на 100 000 пациенти. Освен това лекарите са съсредоточени в градските райони.

От избухването на епидемията някои болници и клиники трябваше да затворят заради недостиг на персонал. Африканският съюз започна спешна инициатива за набиране на допълнителни здравни работници от своите страни членки. Междувременно Руанда и Уганда станаха поредните африкански държави, наложили ограничения за пътуване във връзка с епидемията от ебола.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3154 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини