Вандали разрушиха Слънчевата скала на Побитите камъни

  • 26 август 2014 08:17

  • 2732
  • 1
Вандали разрушиха Слънчевата скала на Побитите камъни
© Булфото

Авторът на “Посланието Побити камъни” Георги Велев открил разбит своя Слънчев камък в уникалната местност край Варна. Това станало преди дни при посещението му във Варна и скалния феномен. Той намерил разрушени някои от основните скали, които е използвал за доказателства по твърденията си, че древните обитатели са имали естествен календар, по който са се ръководели в своята стопанска дейност, пише в. "Монитор".

Разбит е камъкът на специалното слънцестоене в средата - там, откъдето пропуска по уникален начин слънчевите лъчи в точно определени моменти всяка година от древността до днес. В района е издигнато и ново производствено хале, чиито отпадни води могат да залеят всеки момент световната забележителност.

Еколози и историци с години предупреждават, че строителството в района застрашава един от най-хубавите дялове на Побитите камъни - Източната слънчевска група, където навремето Въло Радев е снимал филма “Осъдени души”. Режисьорът е казвал, че “това място не е от тоя свят”. Сниман е и един американски филм. Тук е идвал също и Робърт Бувал - един от най-добрите археолози по света, който открива тайните на пирамидите в Гиза. При гостуването си прави филм и е удивен, че и на Побитите камъни, и на Перперикон няма туристи. Посочва, че в сравнение с нашите забележителности Стоунхендж е нищо, а там чакат по 4 часа за автобус и плащат по 60 паунда, за да се доберат до мястото.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2732 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.09.04 | 19:43

1
Боклуци, прахостници на въздух!!!

Добави коментар

Водещи новини