Продават левче за три

  • 25 август 2014 07:31

  • 3445
  • 1
Продават левче за три
©

Хартиеното левче с лика на Св. Иван Рилски се продава на тройно по-висока цена от номиналната му, пише в. "Телеграф".

Колекционери са пуснали червената хартийка в сайтове за онлайн търговия срещу 3 лева на парче. В същото време макар официално банкнотите все още да са в обращение, търговците масово отказват да ги вземат.

Колекционерите твърдят, че имат запазени големи количества от банкнотата, поради което и цената й не е много висока. Трябва да се има предвид, че освен поскъпването на левчето заради колекционерската му стойност, собственикът му може да търси компенсация и за инфлацията.

За сравнение от 2005 г. насам цените на потребителските стоки са се увеличили с около 50%. Държането на пари на банков депозит от 2005 г. досега при средна за пазара лихва би донесла пък доходност от поне 60% върху първоначалната инвестиция. Магазинерите обаче са отвикнали да виждат Св. Иван Рилски на банкнота, поради което често отказват да я приемат.

"Ако откажат да ви продадат билет срещу хартиеното левче, контролата не може да ви глоби. Така банкнотата с образа на светията може да се превърне в пожизнена карта за градския транспорт", хвали стоката си продавач.

Отказът да се приеме плащане с еднолевката обаче е нарушение на Закона за Българската народна банка и ако е доказано, може да доведе до санкция за физическо лице от 500 лв. до 3000 лв.  и за юридическо лице в размер от 5000 лв. до 30 000 лв.

По данни на БНБ сред населението са останали не повече от 3 млн. бройки от еднолевката, поради което се счита за късметлийско. Банкнотата престана да се печата през септември 2005 г. и постепенно бяха заместени от монета. Основната причина за това е фактът, че поддръжката й излизаше много скъпо.

Тогава анализите на БНБ показаха, че поради честата й употреба еднолевката има среден живот от само три месеца, преди да стане негодна за употреба. След това тя се разпада и Централната банка трябваше да печата нови бройки, за да задоволи търсенето.

За сметка на това монетата е практически вечна. В момента в обращение има поне 80 млн. броя метални левчета. За сравнение малко преди да бъде спряно от печат в обращение имаше 32 млн. бройки от него.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3445 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.10.03 | 17:26

1
Nqma li nai-posle da IMA I moneta ot 2 leva I toq parcal dvulevkata koqto v 90% ot sluchaite e vse edno e izvadena ot gradski kenef da ide v istoriqta? Vqrno teji no evroto sushto nqma do 5 banknoti i sa mnogo po-zapazeni evrata ot levovete

Добави коментар

Водещи новини