Земеделският министър: Искаме обезщетения и за косвените щети, причинени от руското ембарго

  • 19 август 2014 17:49

  • 1130
  • 0
Земеделският министър: Искаме обезщетения и за косвените щети, причинени от руското ембарго
©

Министърът на земеделието и храните Васил ГрудевВасил ГрудевВасил Грудев е роден на 5 май 1980 г. в гр. Пловдив. Възпитаник е на Френската езикова гимназия в град ще настоява за компенсации и на косвените щети за българските производители от руското ембарго.

Това каза днес в котленското село Мокрен министърът, цитиран от БТА. Той се срещна със стопани от региона във връзка с болестта "син език". Грудев обясни, че са приети компенсации за преките щети, но той иска и обезщетения за косвените щети, нанесени на българските  производители чрез влизането на допълнителни количества нереализирани стоки на нашия пазар от другите европейски страни. Министърът заяви, че ще настоява обезщетенията за българските стопани да бъдат равностойни на колегите им от Европа от предвидения пакет от 125 милиона евро.

Преките щети са лесно калкулируеми - резултат от нереализираните договори, каза той. Оценката на косвените щети е резултат на изменението на пазарните цени от настоящия момент спрямо бъдещи периоди. Министърът допълни, че калкулацията на косвените щети няма как да бъде направена преди края на ноември. На 5 септември ще се състои извънредно събрание на земеделските министри от Европейския съюз, на което ще бъдат обсъдени всички щети и механизмите за бърза компенсация на земеделските производители.
 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1130 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини