Екоминистерството можело да спаси Алонсо

  • 18 август 2014 18:36

  • 1851
  • 11
Екоминистерството можело да спаси Алонсо
©

Човешка грешка е причината за бягството на ягуара Алонсо от зоопарка в Ловеч в началото на август. По-късно животното беше застреляно. Това показва проверка на екоминистреството.

Пред Дарик Радостина Захариева от Националния съвет по биоразнообразие към ресорното ведомство потвърди, че е било възможно животното да бъде упоено, без да бъде убивано, но основният проблем е, че нито управителят на зоологическата градина, нито кметът са информирали Министерството на околната среда и водите за инцидента.

Експертът поясни, че разполагат с обучени кадри, които са могли да уловят ягуара, без да го убиват. Захариева допълни, че към момента в страната има 20 действащи зоопарка и сега са в процедура на прелицензиране.

На 3 август четиригодишният ягуар Алонсо избяга от клетката си в Ловешкия зоопарк и след близо шестчасови опити да бъде върнат в нея, той беше застрелян от местните ловци. След като инцидентът предизвика силен обществен отзвук, екоминистерството разпореди да бъде извършена проверка.
По думите на Радостина Захариева от Националния съвет по биоразнообразие - става дума за човешка грешка, а не неизправност в зоологическата градина.

„Клетката на ягуара е снабдена с две врати, с гилотина. Вратите са били в изправност. Основният проблем е, че става дума за човешка грешка. Гледачът е оставил външната врата на клетката отворена. По Закона за биологичното разнообразие не са предвидени санкции за човешка грешка", уточни тя.

Захариева допълни, че основната грешка е, че министерството не е било информирано за инцидента.

„Основният проблем е, че не са поискали помощ от министерството и колегите от регионалната инспекции. Направихме предписание да се изготвят нови правила за реакция при такава ситуация, в която да могат да се информират министерството и регионалните служби. Да се оборудва и зоопаркът с пушка за упояване с далечен обхват на действие", каза още Захариева.

Експертът поясни, че в страната има 20 действащи зоопарка, като на по-голямата част от тях им предстоят проверки за нов лиценз.

„Затворени са зоопарковете „Зоокът" - Пловдив и Зоопарк - Кюстендил. За останалите зоологически градини - пет от тях са лицензирани и са в добро състояние. Останалите са подали заявление за нови лицензи, поради изтичане на предишните", допълни тя.

След трагичната развръзка стана ясно, че ягуарът Алонсо ще бъде препариран и показван като експонат в природонаучния музей в с. Черни Осъм.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1851 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар

2014.08.20 | 12:49

11
Кое говедо е издало заповед да се отстреля животното, напишете му името, да го видим!
Питане

2014.08.20 | 12:49

10
Ами ако докато се търсят по телефони и по министерства ягуарът бе разкъсал човек? Питам, толкова ли е нищожен човешкият живот??????

2014.08.20 | 12:48

8
Животното се е връщало 2 пъти и се е опитвало да влезе в клетката си! Други въпроси...? Ами ако вместо Титаник беше потънал Аврора? ,,Ако" има в граматиката, не в живота!
@

2014.08.19 | 08:30

4
ако съдя по теб май да
Великия

2014.08.20 | 12:49

9
Първо требваше да застрелят тоя къде го е изпуснал....

2014.08.20 | 12:48

7
Абе нещастници, Алонсо е прочетен вестник. Можело това, можело онова, ако Ботев беше с каска... Концентрирайте се върху актуални проблеми, а те са МНОГО! А, че следващото избягало от зоопарк животно отново ще бъде застреляно от някой самовлюбен ловец, то е повече от ясно!
Сафари на примоция

2014.08.19 | 08:31

5
То и тия наводнения в 2 български села във Варна са минало, ама я се запитай що са станали... А и туй безхаберие струва пари и ресурс, ако не ти пука за друго. Не лични техни.
А СТИГА ДЕ

2014.08.19 | 10:12

6
ЕКО МИНИСТЕРСТВОТО ДА КАЖЕ КАКВО Е МОЖЕЛО И КАКВО НЕ Е НАПРАВИЛО ЗА МИЗИЯ ,ЖАЛКО ЗА ХУБАВАТА КОТКА ,НО В МИЗИЯ КОТЕТА НЕ ПОСТРАДАХА ,А ХОРА.

2014.08.19 | 05:45

1
Ти си явно нещо пристрастен друга логика не откривам, че тя не е ли една и съща безхаберието и на гло стта и за двете, за всичко в България! По твоята логика е все едно да взимаш с едната ръка парите на сина си за алкохол, а с другата да му даваш за наркотици...

2014.08.19 | 08:27

3
Тоя пишки ли лапаше досега та мълча..излезе от мишата си дупка и почна да църка

2014.08.19 | 08:27

2
Айде млъкнете бе, некадърници! Убиха животното, ама сега можело да го спасим....само да бяхме ние!

Добави коментар

Водещи новини