Путин към Запада: Русия няма да воюва с Украйна

  • 15 август 2014 09:19

  • 4050
  • 14
Путин към Запада: Русия няма да воюва с Украйна
© gettyimages

Руският печат коментира срещата на президента Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 с депутати от парламента вчера в Ялта. Към Запада бе отправен ясен сигнал: Русия няма да воюва с Украйна и няма интерес от такава война, пише "Независимая газета".

"Изборът на място за изявлението на Путин - Ялта, обаче цели да подчертае: безполезно е да се повдига въпросът за Крим", добавя вестникът. Той откроява две основни тези в думите на Путин. Президентът отправи послание, че позицията на Русия по присъединяването на Крим няма да бъде преразгледана независимо от условията. Путин
съобщи, че е одобрил програма за създаване и развитие на военна групировка на полуострова. Втората теза произтича от първата, посочва изданието. "Путин постоянно съпровождаше изявленията си с уговорки, един вид успокояваше Запада, приканваше да бъде правилно разбран", отбелязва "Независимая газета" и цитира коментар на държавния глава към собствените му думи за оръжейната програма на Русия: "Това не е панацея. Не се каним като някои хора да обикаляме из цял свят с бръснач в ръката и да размахваме този бръснач".

Путин не изключи възможността Русия да отхвърли юрисдикцията на Европейския съд по правата на човека, но успокоително добави, че в момента въпросът не е на дневен ред. Създаваше се впечатлението, че Путин прескача парламентаристите и разговаря със Запада директно - както се обръща обикновено към народа, представяйки поредното си послание пред Федералното събрание и губернаторите. Освен това миролюбието на Путин бе проявено от позиция на силата, твърди всекидневникът, цитиран от Би Би Си.

Путин показва, че изострянето на отношенията със Запада не е по инициатива на Москва, смята политологът Михаил Ремизов. И президентът е прав, заявява той. Според него "жизненоважните интереси на държавите, въвели санкции срещу Москва, не бяха засегнати ни най-малко". Кремъл е избягвал и ще избягва директна военна намеса в ситуацията в Югоизточна Украйна - ето основното послание на Путин към световната общност, смята експертът. Той обаче не е убеден, че конфронтацията между Русия и Запада ще приключи бързо. Миролюбивата риторика на политиците според него е знак, че не бива да се очаква розово бъдеще.

Интригата около мястото, където да влезе в Украйна колоната с руска хуманитарна помощ, наближава своя край, твърди "РБК Дейли". Според вестника пратеният от Москва конвой - близо 280 камиона, е спрял близо до ГКПП Изварино, контролиран от проруските сепаратисти в т. нар. Луганска народна република. Украинският военен експерт Алексей Арестович предполага, че колоната ще мине границата там, а не както е договорено с Киев - през ГКПП в Харковска област. Властите в Украйна заявиха, че руските помощи може да влязат в страната само под егидата на международни организации като ОССЕ и Червения кръст. Андрий Лисенко, говорител на Съвета за национална сигурност и отбрана, обеща, че руската колона ще бъде блокирана "с всички налични сили", ако не бъде проверена от украинските граничари и митничари.

Киев няма войски край Изварино и при това положение може да спре колоната само с въздушни удари, но ще срещне отпор от руската противовъздушна отбрана, обяснява Арестович. Освен това след четиримесечния конфликт "не е останало много нещо" от военната авиация на Украйна, забелязва руският му колега Александър Храмчихин. След влизане на колоната в Украйна се очаква върху нея "да въздейства някак" или армията на Киев, или сепаратистите. Така Русия ще получи повод да заяви, че Украйна не може да осигури хуманитарния конвой, и да вкара в страната миротворци, пише вестникът. Храмчихин прогнозира поредния скандал, но според него не е много вероятно студената война да премине в гореща. Ситуацията с 50-те хиляди бежанци от Украйна в южноруската Ростовска област стигна критично ниво.

Според вицегубернатора Сергей Бондарев населението вече роптае, информира "Комерсант" и цитира обръщение на местни жители: "Какво толкова ги обгрижвате? За нашите деца не ви боли чак дотам". Междувременно бежанците в пунктовете за временно настаняване "се карат помежду си, все по-недоволни от условията", заявил Бондарев. По думите му в бежанските лагери "действат провокатори" и в град Черкаси вече имало демонстрация.

Андрей Бабушкин, оглавяващ руския президентски съвет по човешките права, вижда причината за митингите другаде. Хиляди бежанци не могат да получат временно убежище заради "проблеми с бюрократичната машина", при все че кабинетът разпореди документите да се разглеждат за по три дни, казва той. Ако киевските сили "щурмуват Донецк, до септември през границата с Русия ще минат още 500 хил. до един милион души, тогава ще се удавим", цитира изданието Георгий Фьодоров от руската Обществена палата.

В предградията на сепаратистката крепост Донецк продължават ожесточени боеве, напомня "Московский комсомолец". Според слухове украинските силови структури се канят да нанесат през уикенда основния си удар срещу Донецк и съседния град Горловка. Хуманитарната катастрофа в региона междувременно се изостря. "Свърши храната в града, ядем туршии, каквито намерим по мазетата. Чакаме с надежда хуманитарна помощ, инак сме заникъде", казва Людмила, жителка на Шахтьорск. По данни на ООН са разрушени вече 60 на сто от жилищата в зоната на бойните действия, добавя "Московский комсомолец".

Последвайте канала на

БТА
4050 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар

2014.08.19 | 11:39

14
АГРЕСОРА затъва все по-вече в шизофреничните си амбиции и води нещастният руски народ към все по-голяма нищета и мизерия !!! КОМУНИЗЪМ ==ФАШИЗЪМ !!!!
7777

2014.08.19 | 11:29

13
ТЪПАНАР
ussr

2014.08.19 | 11:29

12
pulen idiot ,agresora e ne russia ,a usa i evropeiskite pederasti....
:)

2014.08.19 | 11:28

11
А бе вие сте като македонците когато заплашва някого защо го заплашва когато не го заплашва, а иска да води диалог защо не го заплашва все е крив нямате угодия!
7Hz

2014.08.19 | 11:28

10
Момченце прочети си в речника какво е агресор ( за да е агресор трябва да е нападнал някого и то с редовна армия както правят САЩ примерно не със някакви виртуални ескадрони на смъртта, да убива невинни хора да им пали къщите както САЩ, да им съсипе икономиката както САЩ, да приложи някой план Ран-Ът както САЩ ей такива неща той си стои в Русия нищо не ви прави, а вие като бесни псета непрестанно сте настръхнали агресора та агресора вече ставате жалки от смешни до жалки!
аха!

2014.08.19 | 11:28

9
"Когато човек е идиот, то това е завинги" - проверявана с времето поговорка, която идеално пасва на на пишещия под №1
007 до 5 и 6

2014.08.19 | 11:28

8
Червени болшевики. Погледнете само тази злобна физиономия. Това е физиономията на АГРЕСОРА. Нищо хубаво не чака света докато това ДЖУДЖЕ е живо и е в Кремъл. Комплексирано, шизофренично страдащо от психонедостатъчност същество. Не вярвайте на това което казва Хитлер, гледайте какво прави.
сс

2014.08.19 | 11:28

7
Нищо хубаво не ни чака до-като ви има вас!чифути мръстни

2014.08.19 | 11:28

6
И Крим ще върнеш, тов. Путин, и Крим!

2014.08.18 | 13:25

1
И КОЙ ЩЕ ГО ВЗЕМЕ, ТИ ЛИ
KUR ZA TODOR JIVKOV

2014.08.19 | 11:28

5
КАКВА ПУTKA НЕЗЕМНА Е ТОЯ ЧИФУКСКИ КАВАЛ

2014.08.19 | 11:27

4
ЗАЩО НЕ МУ ГО КАЖЕШ В ЛИЦЕТО БЕ КУРВО ЗЕМНА

2014.08.18 | 13:26

3
Roshava e. Vse pak dosega ne si e smenil imeto, qvno se gordee s nego :D

2014.08.18 | 13:26

2
DA JIVEE R Y S I A

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини