Изровиха 33 скелета в Пловдив (снимки)

  • 15 август 2014 08:09

  • 3495
  • 0
Изровиха 33 скелета в Пловдив (снимки)
©

Град от кости се показа под Трихълмието, на петия ден от археологическите разкопки на ул. Рилски Метох. Екипът на археолога Елена Божинова попадна на 33 скелета на сравнително малка площ, като се очаква човешките останки в земята да са дори повече.

Първоначалните очаквания на специалистите бяха, че са разкрили средновековен некропол, но ситуацията на обекта и наличните материали говорят, че той е малко по-късен. Предстои да се прецизира всичко намерено на обекта , но вероятно периодът, в който зоната е използвана за гробище е или много късно Средновековие, или Османски период, като второто е по-вероятно.

Намерен е изключително богат монетен материал, който ще позволи много точно датиране, както и проследяването на отделни фази в развитето на некропола. За пет дни са намерени над 130 монети, някои от тях римски, други от 17-18 век, трети все още с неустановен произход. Това разкрива една специфична част на погребалния обред. Не познатия от Античността Харонов обол, при който се поставя една единствена монета, за да се плати на лодкаря, превозващ мъртвия до отвъдното, а по-скоро близките на покойника са хвърляли или оставяли до тялото монети по време на погребението. Това би обяснило наличието на толкова богат изровен монетен материал.

Със сигурност некрополът е християнски. Има православно трупополагане, тъй като главите на покойните са на запад, а краката, съответно и погледът - на изток. Има отделни отклонения, вероятно от сезона, в който е извършено погребението. Към днешна дата има 33 гроба с различно състояние на запазеност на останките. Има и случаи на препогребване. Застъпването на едни гробове върху други, гъстото им разположение и малката площ, на която са струпани, говорят за дълъг период на използване на зоната за гробище. Покойните са били поставяни в ковчези. Намерени са пирони, накити, катарами и други вещи, съпътствали мъртвите в пътя във вечния им дом.

Най-интересното е, че са разкрити четири големи каменни блока и фрагмент от зид с антични тухли, което говори за наличието на някаква масивна структура в непосредствена близост. Археолозите смятат, че това е индикация за наличието на Римския период в тази зона. Вероятно тази неизвестна все още структура е построена от останки от античен масив. Ако има такава, тя ще се разкрие изцяло на доста по-късен етап, защото това изисква голяма дълбочина.

Предстои да бъдат открити още много интересни находки, информира за Под тепето Елена Божинова. Антрополог ще установи на колко време и точно какви са човешките останки, намерени на обекта. След края на всички процедури те ще бъдат опети от свещеник и погребани повторно в пловдивско гробище. Идеята за това е дал собственикът на имота, който иска да строи там, но намеренията му се отлагат за неопределен период от време. Обектът е изключително любопитен. Очакваме изненади, казаха още археолозите.

Novini.bg напомня: От септември ти водиш! #tivodish

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3495 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини