Кирил Рашков се криел при роднини

  • 26 септември 2011 05:59

  • 1826
  • 1
Кирил Рашков се криел при роднини
© Булфото

Ромският цар Кирил РашковКирил Рашков Кирил Рашков е роден на 24 май 1942 година в пловдивския кв. „Столипиново“. Той е най-малкото от и цялата му фамилия успяха да се спасят от взривоопасната Катуница вчера.

Според разследващите Рашков е заявил, че е на разположение на полицията и вероятно ще бъде разпитан като свидетел по разследването за размириците в Катуница, съобщи "Монитор".

До тях се стигна, след като микробус с роми прегази 19-годишен младеж пред дома му в селото. Убийството предизвика гнева на хиляди ултраси футболни фенове от „Локо” и „Ботев” и местните хора от Катуница, които обсадиха луксозните палати на фамилия Рашкови в Катуница и ги подпалиха.

Слуховете, които плъзнаха вчера, изпратиха ромския клан в петзвезден хотел в Хисаря. Според други семейството се криело при роднини в ромската махала на Пловдив Столипиново. Пред „Монитор” обаче Цар Киро заяви, че не е напускал дома си в селото.

„Никъде не се крием, какво значение има къде сме. Тук сме си в Катуница. Няма да се изселим”, коментира още ромският барон.

До кървавата война се стигна, след като 55-годишен циганин уби в петък през нощта 19-годишния абитуриент Ангел Петров, като го прегази на улица в Катуница, след което влачи трупа му 15 метра. Часове по-късно 16-годишният Павел Толев припадна по време на протест срещу клана на Цар Киро. Минути по-късно момчето почина, защото сърцето му не издържало на напрежението.

Към разярените хора от Катуница се присъединиха в събота вечерта и над 2000 футболни фенове, които щурмуваха палатите на клана Рашкови. Малко преди поредните безредици в събота вечерта обаче Цар Киро и фамилията му били изведени тайно от луксозните си имения. Над 230 полицаи и жандармеристи пък бяха завардили улиците на селото.

Докато ултрасите палеха и рушаха, местни разказваха, че убийството на Ангел било предварително планирано. Рашкови нарочили момчето не само заради приятелските му отношения със сина на бившата кметица Веселин Христов. Освен това ромите планували да принесат младежа като курбан в памет на починалия преди години Принц Иван.

В късните часове в събота, за да овладее ситуацията, пристигна и главният секретар на МВР Калин ГеоргиевКалин Георгиев Калин Георгиев е роден в Пловдив. Завършва руска филология в Пловдивския университет. Той обясни, че става въпрос за криминален случай, в него няма нищо политическо и всички виновници ще бъдат арестувани.

Точно както и обеща главсекът на МВР, арестите не закъсняха и започнаха още вчера през нощта. Първо бяха закопчани 13 роми, шестима от които останаха в ареста за 24 часа. В събота само на двама от тях бяха повдигнати обвинения. Сметката показа, че в неделя призори зад решетките за хулиганство попаднаха 127 души. Повечето са от футболните агитки на „Локо“ и „Ботев“, но има и местни. Петима от тях получиха още вчера присъди по Указа за борба с дребното хулиганство.

„Очевидци на прегазването на 19-годишния Ангел Петров се страхували от отмъщение от Цар Киро. Затова не искат да дават показания. Затова им обещахме, че ако свидетелстват, ще получат защита включително и на защитени свидетели”, обясни вчера Калин ГеоргиевКалин Георгиев Калин Георгиев е роден в Пловдив. Завършва руска филология в Пловдивския университет.

„До момента няма доказателства, че убийството на Ангел Петров е било предварително поръчано от Кирил Рашков”, включи се и окръжният прокурор на Пловдив Иван Даскалов.

„Основен акцент в усилията на МВР е да събере качествен доказателствен материал. По случайност трагичните събития съвпаднаха с началото на предизборната кампания. Апелирам да не се привнася допълнително политическо напрежение и политиците да не злоупотребяват с тежкия инцидент”, каза и зам.-министърът на МВР Веселин Вучков. Даскалов бе категоричен, че вече е разпоредена проверка на доходите на фамилия Рашкови. По разпореждане на главния прокурор ще се проверяват и имотите на цялата циганска фамилия.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1826 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Toreto

2011.10.03 | 20:28

1
Ima6e edin takav deto e za6titen svidetel ama go puknaha ot boi zaradi tapata kradla maslarova

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини