Цената на вътрешния дълг започна сериозно да се вдига

  • 12 август 2014 07:03

  • 1978
  • 0
Цената на вътрешния дълг започна сериозно да се вдига
©

Честите емисии на държавни ценни книжа и нестабилната политическа ситуация доведоха до очакван резултат - оскъпяване на вътрешния дълг.

Финансовото министерство вчера пласира 5-годишни държавни ценни книжа (ДЦК) за 50 милиона лева при значително по-висока доходност от предходните емисии. Постигнатият резултат показва, че инвеститорите запазват интерес към емисиите на вътрешен дълг, но при по-лоши параметри за държавата. 2.46% е средната годишна доходност (лихвата, която трябва да плати държавата) за пуснатите вчера ДЦК. Това е четвъртата поред продажба на 5-годишни ДЦК за тази година, като предходните търгове приключиха с по-ниска доходност. През януари инвеститорите закупиха 5-годишни ДЦК с номинал 50 милиона лева при средна годишна доходност от 2.18%. На последвалите два търга през април и юни за същия обем книжа доходността падна на 1.89% и 1.8%, пише в. Сега.

На организирания вчера търг най-голямо количество ДЦК са придобили банките - 63,50%, следвани от пенсионни фондове - 16,50%, гаранционни фондове - 16,00%, и инвестиционни посредници - 4%. Направените от инвеститорите заявки са на обща стойност 89.75 млн. лв. Очаква се през август да има още една емисия на ДЦК със срочност две години и половина, като предварително обявеният обем е за 50 милиона лева. През септември според емисионния календар на МФ е предвидено поемане на още 428.4 милиона лева дълг на вътрешния пазар. Тези търгове на ДЦК бяха обявени още от кабинета "Орешарски". Не е ясно дали служебният министър Румен Порожанов възнамерява да ги преразгледа, или да отложи отделни емисии. През юли финансовият министър Петър Чобанов отмени два търга за ДЦК за общо 109 милиона лева именно заради високата доходност.

Както "Сега" писа, тази година правителството емитира сериозни обеми вътрешен дълг, но голяма част от книжата са краткосрочни, с падеж до края на годината. Така те не влизат в ограничението за новопоетия дълг, който може да се емитира в рамките на годината. За 2014 г. лимитът е 4.4 млрд. лв. Емитирането на краткосрочни книжа обаче изисква наличие на ликвидни средства, с които да бъде покрит падежът. През септември предстои падеж по ДЦК от 2013 г. в размер на 300 милиона лева. През октомври трябва да се изплатят и 400 милиона лева по падежиращи 9-месечни книжа, продадени през януари т.г. В края на ноември е падежът на 5-месечни ДЦК в размер на 1.228 милиарда лева, емитирани извънредно през юни и отново при висока доходност заради ситуацията около Първа инвестиционна банка.

По информация на "Сега" от заложения лимит от 4.4 млрд. лв. за 2014 г. неизразходвани след вчерашната емисия остават около 880 милиона лева. С тях трябва да се покрие и заложеният в бюджета дефицит. Очаква се бъдещият парламент да актуализира бюджета и да позволи поемането на допълнителен дълг и по-висок дефицит.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1978 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини