Превръщат Чернобил в резерват

  • 06 август 2014 18:31

  • 2539
  • 2
Превръщат Чернобил в резерват
©

Зоната около авариралата атомна централа „Чернобил”, която все още е под охрана и опасна за човек, ако остане повече от 5 дни, ще бъде превърната в „биосферен радиологичен резерват”. Целта е да се увеличат потоците туристи към тази зона за екстремен туризъм.

„Чернобилската зона в последните 28 години се намира под охрана и днес там имаме уникална ситуация. На тази територия активно се възстановява и размножава както растителният, така и животинският свят“, заяви министърът на екологията и на природните ресурси Андрий Мохник. Той уточни, че създаването на резервата в зоната на "Чернобил" цели изпълнението на препоръка на ЕС за увеличаване на териториите на резерватите в Украйна до 15%. В момента 6% от площта на страната са заети от резервати.

Министърът уточни още, че в територията на новия резерват няма да влизат промишлената площадка на чернобилската АЕЦ, зоната за заравяне на радиоактивни отпадъци и други производствени обекти, пише "Новинар".

Учени пък отбелязват, че там могат да се видят много любопитни явления. Едно от тях е мъртвата гора, в която няма нищо живо от аварията насам и нито едно дърво или растение не е започнало да се разлага заради липсата на микроорганизми.

Медии припомнят, че украинското правителство започна реорганизацията на чернобилската зона и превръщането й в туристически обект още през 1995 г., когато създаде специална агенция за това. Една от целите й беше да организира пътувания до чернобилската зона. После се появиха десетки фирми, които организират съвместно с агенцията екскурзии до района, а през 2008 г. сп. „Форбс” определи района на "Чернобил" като най-екзотичното място за туризъм в света.

През 2010 г. украинското правителство взе решение за отваряне на зоната за всички желаещи да я посетят. Тогава се извършиха замервания на радиацията и бяха направени подходящи маршрути. Резултатите от измерванията показаха, че в 30-километровата зона около авариралата централа човек може да прекара до 4-5 дни без рискове за здравето, а този район няма да е годен за обитаване в следващите 20 хиляди години. В радиус от 10 км от "Чернобил" обаче човек не трябва да остава повече от един ден.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2539 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
LLL

2014.08.08 | 19:24

2
omg bate

2014.08.08 | 19:24

1
Тия са яли някакви гъби.

Добави коментар

Водещи новини