20% от метанстанциите са опасни

  • 24 септември 2011 07:02

  • 1324
  • 0
20% от метанстанциите са опасни
©

19 метанстанции затвори дирекция "Държавен технически надзор" заради фрапиращи нарушения за безопасност.

Иначе казано, при тях има опасност да гръмнат или да се запалят, информира "24 часа".

Надзорът, който е към Държавната агенция по метрология и технически надзор, провери всичките 89 станции за компресиран природен газ в страната. Това е станало след взрива на метанстанция в Пловдив на 8 юни.

Бутилки и съдове под налягане в 28 метанстанции са работили, без да са регистрирани и да са минали първоначален технически преглед. Газови съоръжения и инсталации са използвани без инвестиционният им проект да е съгласуван с техническия надзор. В 8 станции съоръженията са с изтекъл срок за техническия преглед.

Това са сред най-драстичните нередности, които водят със себе си евентуална опасност от инциденти. Един взрив в такава станция не става случайно, това се получава от натрупване на пропуски, казва шефът на дирекцията Юлиян Иванов.

Най-грубите нарушения на безопасността са в София. Заради това от общо 28 метанстанции надзорът сложи "катинара" на 18, което е над 60 на сто, казва Иванов. Изчислено за цялата страна, опасните станции са 20%. Те ще имат право да отворят, когато отстранят опасните нарушения. Най-често срещаните проблеми са: манометри, които мерят налягането, не са минали метрологична проверка, така че при 17 случая не е ясно мерят ли вярно. Това също е предпоставка за инцидент. В пет станции не е проверявана настройката на сигнализаторите и не е ясно дали ще се "обадят", че се изпуска природен газ. Задължението е това да се прави веднъж на 12 месеца. Инспекторите са констатирали 13 такива случая.

В 5 станции не са проверявани в рамките на 12 месеца предпазните клапани. Така че не се знае дали ще се задействат при сериозен инцидент. Липсват още куп документи, дневници, инструкции за работа на персонала.

Освен затворените 19 метанстанции държавният технически надзор е съставил 37 акта и е написал 131 задължителни предписания. Ако ги сумираме, излиза, че в 89 метанстанции са констатирани 187 нарушения с различна тежест и степен на опасност.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1324 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини