Паметникът на Илинденско-Преображенското въстание се разцепи (снимки)

  • 06 август 2014 13:38

  • 1680
  • 2
Паметникът на Илинденско-Преображенското въстание се разцепи (снимки)
©

Огромна пукнатина е разполовила паметника на Илинденско-Преображенското въстание на Петрова нива край Малко Търново. Има пряка възможност всеки момент той да се срути. Под въпрос са и историческите чествания през август, съобщи БТВ.

Процепът се е появил преди две години и е станал опасен. „Имаше оглед на мястото от строителна фирма, която констатира, че вътре, във вътрешността на паметника, почти всички камъни вече са плуващи, което означава, че той може да се срути буквално за няколко часа", заяви Ивелина Панайотова – директор на Историческия музей в Малко Търново.

Камъните от най-горния ред вече са паднали, а пукнатината е стигнала до средата на и продължава да слиза надолу.

На мястото, на което е паметникът, през 1903 година е взето решение за обявяване на Илинденско-Преображенското въстание, което да присъедини Странджа, Одринска и Беломорска Тракия към освободена България. Паметникът е издигнат половин век по-късно изцяло от дарения на родолюбиви българи. От тогава всяка година събира потомците им в неделята около Преображение.

„Тази година за честването на Преображенското въстание на 23 август, паметникът ще бъде ограден със защитни съоръжения, на които ще има табели, които да пояснят защо не могат хората да поднесат цветята си там, където са го правели всяка година", каза още Панайотова.

„Тук говорим за забравяне на история, за забравяне на дати, за забравяне на събития. Да се надяваме, че няма да ни сполети най-лошото да може някои институции да си отворят очите и да прогледнат", допълни кметът на Малко Търново Илиян Янчев.

За ремонт трябват около 70 000 лева. Ресорното министерство обаче отказва финансиране. За първи път под въпрос е и тържествената заря-проверка, заради отказ на президента да бъде патрон на честванията - процедура, без която гвардейска рота не може да участва в празненствата.

Вече е открита и дарителска сметка за ремонта на паметника:

ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ "ПРОФ. АЛЕКСАНДЪР ФОЛ"
БУЛСТАТ: 102826129
IBAN: BG05UNCR70003119850362
BIC: UNCR
БАНКА УНИКРЕДИТ БУЛБАНК

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1680 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.08.06 | 21:07

2
НЕКАДЪРНО СА ГО ПОСТРОИЛИ, ЩЕ ГО РЕМОНТИРАТ ИЛИ ПОСТРОЯТ ПАК.

2014.08.06 | 21:07

1
Da go remontirat spe6no,kakvo 4akat,da se razru6i li?

Добави коментар

Водещи новини