Сателит на САЩ пада върху Италия

  • 23 септември 2011 16:24

  • 3333
  • 0
Сателит на САЩ пада върху Италия
©

Американски сателит може да падне в Италия, предаде АФП.

Италианската гражданска защита препоръча днес жителите на северните региони да останат по домовете си заради рисковете. Експертни данни и оценки показват според ведомството, че "вероятността една или повече отломки от сателита да паднат на италианска територия е нараснала на 1,5 процента" от снощи, когато е била само 0,6 процента.

Сред изложените на потенциална опасност региони се споменават Вале д'Аоста, Лигурия, Ломбардия, Пиемонт, Трентино - Алто Адидже, Венеция и западната част от Емилия-Романя. Властите препоръчват на местните жители да не излизат навън, по възможност да не се качват на горните етажи и да не се отдалечават от опорните стени на сградите. Те припомнят, че евентуалните парчета от сателита няма да бъдат видими, докато падат. Изтъкват, че е възможно да отделят отровни газове, и предупреждават хората да не се доближават до отломките на разстояние под 20 метра.

Космическата агенция на САЩ НАСА съобщи неотдавна, че се очаква американски сателит с големината на микробус да падне днес на Земята. Точната траектория на спътника обаче все още не се знае. НАСА посочи, че се очаква сателитът да изгори в атмосферата и до земната повърхност да стигнат само 26 отломки с тегло от 1 до 158 килограма всяка. Ведомството увери, че рискът да бъде ударен някой от близо седемте милиарда земни жители е "изключително малък" - едно към 3200 или 0,03 процента.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
3333 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини