ПНС се отказа от щурма на Сирт и Бани Уалид

  • 23 септември 2011 13:38

  • 795
  • 0
ПНС се отказа от щурма на Сирт и Бани Уалид
© gettyimages

Военното командване на Преходния национален съвет /ПНС/ на Либия се отказа от щурма на Сирт и Бани Уалид и премина към
обсада на последните крепости на сваления лидер Муамар КадафиМуамар Кадафи Муамар Кадафи - Роден на 7 юни 1940 г., според версия е роден на  7 юни 1942 г. Държавен глава на Либия, съобщи телевизия "Ал Джазира", цитирана от ИТАР-ТАСС.

В района на Султана, 30 км източно от Сирт, бойците на ПНС копаят противотанкови траншеи и установяват артилерийски позиции за обстрел на града. Западно от Сирт укрепления се появиха в района на Харауа, на 50 км от града. Верните на полковник Кадафи войски водят силен ракетно-минометен обстрел срещу настъпващите по два фланга части на ПНС и не им позволяват да се приближат до Сирт. Един от командирите на източния фронт призна, че бойците са изчерпали боеприпасите и няма да водят военни действия няколко дни. Междувременно в Мисрата беше обявено сливането на всички формирования на бившите бунтовници и създаването на "Обединени роти на либийската революция". Първото по рода си съвещание на полевите командири, пристигнали от различни райони на страната, има за цел да се преодолеят разногласията между тях и да се установи координация, чието отсъствие през последните дни струваше живота на десетки бойци на ПНС при атаките срещу Сирт и Бани Уалид.

Успешно настъпват революционните формирования в южните райони. По думите на представителя на военното командване на ПНС Ахмед Бани новите либийски власти вече контролират територията от град Барак аш Шати до оазиса Джофра. Той призна, че в оазиса Сабха, на 750 км южно от Триполи, все още има огнища на съпротива. По сведения на военния представител, група високопоставени служители на бившия режим са напуснали Сабха и са се отправили към границата.

Последвайте канала на

БТА
795 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини