Българчета учат за агенти 007

  • 04 август 2014 15:37

  • 3135
  • 4
Българчета учат за агенти 007
©

Шест британски университета вече ще готвят агенти 007, които да вършеят в интернет пространството, съобщи в. "Дейли мейл".

От следващата учебна година се пускат специални магистърски програми, които ще обучават млади таланти в кибершпионаж и хакерство. Завършилите ще имат възможност да се влеят в редиците на британското разузнаване. Във вузовете на Острова, които ще предлагат тази екстра, учат и много българи, пише в. "Телеграф".

Шестте университета вече са получили специални сертификати от британската правителствена разузнавателна агенция GCHQ за обучение на следващо поколение Джеймс Бонд в нета. Нашенците, които учат там, също могат да се запишат и да получат диплома за шпионаж в нета. Студентите ще бъдат обучени надлежно как да пробиват програмите и системите, за да намират после най-добрите начини за тяхната защита.

Франсис Моуд, който отговаря за националната киберсигурност на Великобритания и обяви официално даването на сертификатите на университетите, обясни, че защитата на нета трябва да се подсили с нови таланти. Самите програми за обучение на агенти 007 в нета са финансирани директно от правителството.

В Университета в Ланкастър специалността, която ще отваря пътя на студентите към шпионажа, се води "етично хакерство". Освен вуза в Ланкастър акредитация от британската разузнавателна агенция са получили Университетът в Оксфорд с магистърската програма по софтуер и системи за сигурност, университетът в Единбург "Напиър", който ще дава диплома за повишаване на сигурността и дигитална криминалистика, университетът "Роял Холоуей" в Лондон с магистърска степен по информационна сигурност. Вузът "Кранфийлд" пък ще дава диплома за киберотбрана, а Университетът в Съри - за информационна сигурност.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3135 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2014.10.09 | 17:01

4
Какъв джеимс те си шпионират откакто съществува нета, а това е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ запишете си го с главни букви

2014.10.09 | 17:01

2
напълно съм съгласен какво ще прецакват програмите и ще се ровят в чуждия живот нека си живеят техния малоумници :D

2014.10.09 | 17:01

3
6 Британски университета дават диплома за хакери и само един български.Това е Техническия университет в София.Там нищо свястно няма да научите.
Дидо

2014.10.09 | 17:01

1
Ей, така и не се научихте за разликата между "хакер" и "кракер"...

Добави коментар

Водещи новини