Депутатите приемат на второ четене актуализацията на бюджета на Здравната каса

  • 04 август 2014 06:49

  • 1186
  • 4
Депутатите приемат на второ четене актуализацията на бюджета на Здравната каса
©

Очаква се днес депутатите да приемат на второ четене актуализацията на бюджета на Здравната каса. През изминалата седмица опозицията няколко пъти смени позицията си, като в крайна сметка, на консултациите при президента политическите сили се разбраха да увеличат парите, заложени за здраве с 225 милиона лева.

В дневния ред също така фигурират още две точки: актуализация на държавния бюджет и гласуване на предложение, внесено от депутатите от ГЕРБ Бойко Борисов, Цецка Цачева и Менда Стоянова, за извънредни правомощия на бъдещото служебно правителство.

Служебното правителство се очаква да бъде назначено на 6 август от президента Росен Плевнелиев, след като ГЕРБ, БСП и ДПС върнаха своите проучвателни мандати и отказаха да съставят правителство в рамките на това Народно събрание.

БСП остават категорично на позицията, че има нужда от актуализация само на бюджета на здравната каса, а лидерът на ДПС Лютви Местан потвърди подкрепата на партията си за ревизия на държавните финанси.

Така въпреки крехкото обединение на позициите за актуализация на бюджета заради парите за здраве познатият стил на Бойко Борисов с постоянна промяна на мнението му не позволява да се правят прибързани заключения.

Лекарите вероятно ще поискат още пари наесен, ако сега към бюджета за здраве не се прибавят 328 млн. - както иска Здравната каса, а 225 млн. лв., както предлага финансовото министерство.

Според Българския лекарски съюз, ако депутатите не приемат на извънредното си заседание актуализация на бюджета на Здравната каса, парите в системата биха стигнали най-много до септември, т.е. тежка есен най-вече за пациентите. По думите на лекарите, това означава фалит на малки общински болници и задлъжняване на по-големите. Лекарският съюз изчислява, че и сега дълговете на болниците са над 400 милиона лева.

Според икономистите проблемите в здравеопазването са от години. По думите им, актуализацията е наложителна, защото болниците трябва да продължат да работят. Дори и с по-малко от поисканите средства.

Икономистите отчитат, че за здраве много пари се дават под масата и това също е от пороците на системата. Предложенията: държавата да плаща целите вноски на всички хора, които осигурява за своя сметка, за да влизат в хазната още 700-800 млн. лв. годишно. Да се събират вноските по-стриктно, да се обмисли добре как болниците да работят по-ефективно, а лекарите - да боравят с модерна техника.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1186 4

Коментари 4

Добави коментар
do 1 :

2014.08.04 | 15:04

4
I Zasto, Kakvi Programi imat ?
eva

2014.08.04 | 14:30

3
Не стана ли вече ясно, че с една монополна здравна каса и този председател на лекарския съюз, който подкарва всеки път лапащите "лекари", които са се превърнали в търгаши, сме обречени да наливаме все повече пари в джобовете на това проядено от корупция съсловие!! Проблема е, че подобно на ВЕИ, някой "светна" мутрите и нашите хора, как се печели от вятъра- скъпи и ненужни клинични пътеки, които източват здравната каса! Отделно милион неосигуряващи се цигани и циганчета с "астма", милион държавни служители, които не плащат и какво излиза- 1 милион отглеждат 3 милиона тунеядци!!! Хайде СТИГА ВЕЧЕ!! ПИСНА НИ!!

2014.08.04 | 14:20

2
samo gerb i dps, tova e!

2014.08.04 | 11:20

1
Да сравнят депутатската заплата а тази на работещите в здравеопазването.

Добави коментар

Водещи новини