Закопчаха самоковец, изнудвал кандидат - кмет

  • 21 септември 2011 17:18

  • 1591
  • 0
Закопчаха самоковец, изнудвал кандидат - кмет
©

Задържан е 32-годишен мъж от Самоков, изнудвал и заплашвал местна бизнес дама - кандидат за кмет на град Самоков, и собственик на хотел в Слънчев бряг, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Изнудвачът е задържан от криминалисти от Районно управление „Полиция” (РУП)-Самоков и техни колеги от Териториално звено „Борба с организираната престъпност”-София област.

Разследването по случая започнало на 17 септември. Същия ден потърпевшата дошла в местното районно полицейско управление и казала, че е получила на служебния си мобилен телефон два SMS-а. В единия от тях подателят се представял за знакова фигура от криминалния контингент на Самоков и искал сумата от 40 000 лв. за изборите. Условието било, исканите пари да бъдат предадени на друго лице от криминалния контингент, което се занимавало с нерегламентирана лихварска дейност. Второто съобщение било заплашително – гласяло, че ако сигнализира в полицията, “детето й ще остане сирак”.

Полицейските служители започнали незабавно работа по случая. Образувано било досъдебно производство и била уведомена Районна прокуратура-Самоков. Разследването протекло в условията на пълна конфиденциалност с оглед спецификата на случая и заплахата за живота на жената.

В процеса на работата служителите на реда получили информация, че приблизително по същото време и бизнесмен от Слънчев бряг получил на мобилния си телефон SMS-и с идентично съдържание. Те били от същия подател.

След четиридневна работа криминалистите стигнали до извършителя на престъплението – Б.М. /32 г./ от Самоков. При извършените процесуално-следствени действия в дома му, бил иззет мобилният му телефон. Изяснено е, че той изпращал съобщенията от SIM-карта, която се водела на името на руски гражданин, закупена през август като няколко дни след това чужденецът напуснал страната. Установява се по какъв начин е била закупена картата. За да заблуди полицията, самоковецът бил изпратил заплашителни SMS-и и на своя телефон. После счупил и изхвърлил ползваната карта.

Задържаният за 24 часа Б.М. признал пред разследващите, че е изпратил заплашителните съобщения, за да злепостави мъж, който се занимавал с нерегламентирана лихварска дейност и на който дължал пари.

Работата по документирането на случая продължава.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1591 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини