Опасните луди в регистър до изборите

  • 22 юли 2014 07:30

  • 1225
  • 0
Опасните луди в регистър до изборите
©

Психоболните, които са опасни за себе си и за околните, ще бъдат вписани в регистър. Това предвижда проектонаредба на здравното министерство, която ще влезе в сила до дни, потвърдиха за "Труд" от ведомството. Това значи, че листата, за която се говори повече от 4 години, ще започне да се съставя преди парламентарните избори.

"Идеята е регистърът да се ползва не само от държавните институции и служби, но да се обърне по-голямо внимание и адекватни грижи на тези пациенти. А така ще намалеят и трагичните инциденти", заяви проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия. Водещата специалистка е участвала в работната група, изработила проектонаредбата.

Листата ще попълват лекарите, а справки от нея ще получават органи и институции, които наемат кандидати за работа с общоопасни средства. Това ще става след писмено заявление до здравния министър.

Тричленна комисия (от двама психиатри и един психолог или от трима психиатри) пък ще посочва кои душевноболни са с опасно поведение. Най-често такива са шизофреници, пациенти с личностни разстройства, с остра фаза на психозаболяване, тези, които се влошават периодично или са извършили престъпление. Всички те вече ще фигурират в единния списък, а не тук или там в книжата на центровете за психично здраве, които обаче са без електронна връзка помежду си. Т.е., ако трябва да се провери дали даден българин е опасно болен, трябва да се изиска справка от всичките над 50-те психозвена.

"В регистъра ще се вписват името, постоянният адрес, местоработата и социалният статус на пациента", каза доц. Жени Стайкова, директор на Националния център по обществено здраве и анализи, заел се с изготвянето на важния списък. В листата ще се отбелязват епизодите на болестта на пациента, а регистрирането му не е за цял живот. "Ако болният се подобри и 5 години досието му не е актуализирано, ще бъде отписан", обясни доц. Стайкова.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1225 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини