Орешарски: Дебатът у нас е кой управлява, а не как

  • 21 юли 2014 06:55

  • 2511
  • 6
Орешарски: Дебатът у нас е кой управлява, а не как
© Булфото

Страната ще тръгне напред, когато престанем да се вглеждаме само назад и да говорим за наследството. Това казва премиерът Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 в интервю за в. "Стандарт", попитан какво наследство ще остави оглавяваното от него правителство.

В конкретния случай остават много нерешени проблеми. Във всички случаи обаче няма сектор или ключов параметър, който да е влошен в сравнение със средата на миналата година. От първата половина на 90-те години на миналия век, откогато съм заемал по-високи публични длъжности, съм работил отговорно и професионално и в редица случаи имам неоспорими приноси за позитивното развитие на страната ни, заяви Орешарски..

За година и два месеца аз не чух смислени коментари върху политики, мерки и инструменти, а само до това кой къде е назначен. Дебатът се фокусира до това кой, а не как трябва да управлява, подчерта премиерът.

Той потвърди, че правителството ще подаде оставка тази седмица. Политиците се уточниха за дата за избори - 5 октомври. Това означава служебен кабинет от 6 август. Необходимо е и малко време за президента, за да извърви конституционните процедури, което насочва към дата, която вече обявих - в седмицата, която започва от 21 юли. Кое не е ясно? Този кабинет и в оставка трябва да работи до 5 август, ако искаме да спазим датата за предсрочните избори. Това също е отговорност, колкото и да не ми се иска да заемам тази позиция в настоящия политически хаос. Предстои да се състави служебен кабинет, а след изборите - редовен такъв. И пред двата кабинета предстоят решения на трудни задачи и много се надявам да се справят успешно, посочи Орешарски.

Въпреки политическата криза всички икономически индикатори следваха възходящо развитие до края на май. Бизнес очакванията дори задминаха тези от предкризисната 2008 г. Борсовите индекси нараснаха с рекордните за ЕС 40%. Емисията еврооблигации бе най-успешната в новата ни история въпреки разрастващото се политическо напрежение в този период и обявената дата за предсрочни избори. За сравнение - постигнато бе лихвено натоварване от 3,06% за 10-годишни облигации при 4,40% за 5-годишни облигации, емитирани от правителството на ГЕРБ през политически спокойната 2012 г. Това още веднъж показа, че външните пазари ни вярват повече, отколкото си вярваме самите ние. Бе реализирана положителна крачка и по отношение на доходите и на социалните програми. Не такава, каквато ми се искаше, но най-осезаемата от 2009 г. насам. За краткия мандат не успяхме да стартираме няколко важни реформи - в здравеопазването, в образованието и в администрацията. Политическата нестабилност не създаде необходимата среда. А в отсъствие на политическа подкрепа подобни структурни действия са обречени. Надявам се следващият кабинет да има по-добри шансове за градивна дейност. За мен високата позиция на министър-председател през този мандат е преди всичко чест и отговорност, каза още министър-председателят.


 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2511 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2014.07.22 | 15:15

6
i az ne iskam da vru6tam pari, koito ne sum vzel na zaem! koito gi e vzel - da vru6ta ore6ko! da se razsledvat kude otidoha 7 miliarda leva!

2014.07.21 | 19:29

5
DALI ISTORIATA NYAMA DA NI PODNESE FAKTA TCHE ORECHARSKI E BIL NEJELAN NO IDOSTA PO OTGOVOREN OT OSTANALITE.NO HUBAVITE YABALKI GI IZYAJDAT SVIN........

2014.07.21 | 17:55

4
Орешарски на съд!
kostadin

2014.07.21 | 17:55

3
сад за орешарски и далго зад решетките тая алчна твар

2014.07.21 | 17:15

2
Няма да връщам пари, които не съм получил!

2014.07.21 | 16:40

1
Орешарски: Не ме гледай какво правя, а ме слушай какво ти говоря.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини