Обявиха бедствено положение в община Приморско, река Ропотамо преля (обновена+видео)

  • 16 юли 2014 08:12

  • 17915
  • 5
Обявиха бедствено положение в община Приморско, река Ропотамо преля (обновена+видео)
© Булфото (архив)

Бедствено положение заради обилните валежи е обявено в община Приморско.

Това съобщи кметът д-р Димитър Германов, цитиран от радио Фокус. Основно, потърпевши са Приморско и селата Ясна поляна и Веселие. "Има прекъснато електрическо захранване, защото има наводняване на места. Пътят Ясна поляна - Приморско е затворен, има паднали дървета покрай река Ропотамо към Созопол. Има наводнен участък на детелината на Приморско и е спрян централният път Приморско-Южното Черноморие", каза кметът. Има над 12 сигнала за наводнени хотели и къщи, но кметът на Приморско няма информация за евакуирани туристи. За момента общината се справя със собствени сили, но ще вземат решение дали ще искат помощ от екипи в Бургас. Дъждът към момента е спрял.

В момента заседава кризисен щаб, информира НТВ.  Прелели са реките Ропотамо и Дяволска. Улиците в централната част на Приморско са заляти. "Има прекъснато захранване, защото има наводняване на места", заяви кметът на Приморско д-р Димитър Германов за Нова ТВ.

Кметът Димитър Германов съобщи пред БТВ, че има подаден сигнал за бедстващ човек в село Веселие. Екипите на Гражданска защита се опитват да стигнат до него, увери той. Реките Ропотамо и Дяволска са прелели на места. Положението е доста тежко на места. Работим по отводняването на улици и къщи, каза още кметът.

Водата е около 15 см и не можем да излезем. Седя в къщата, гледам телевизия и говоря с вас, това каза жителка на Приморско по телефона за БНТ. Подала съм сигнал в 5.38 часа. Приеха ми сигнала и нищо. Валя адски много. Водата се е изравнила с улиците и навлиза в дворовете на хората. Най-силно беше към 2.30 часа. Имаше и много гръмотевици. Сега пак започна да ръми, каза още тя.

Водолази влизат в Ропотамо в района на село Веселие, за да спасяват бедстващия пазач Тодор, съобщи кметът на селото Стойчо Карабинев пред „Флагман”. Човекът е местен жител, охранявал е селскостопанска техника, но нивото на водата рязко се е покачило. Мъжът се намира върху един от тракторите. „Всички сме мокри до кости, правим всичко възможно, за да достигнем до него”, каза Карабинев, който е на място със спасителните екипи.

До часове ще бъде възстановено електрозахранването в района на общините Приморско и Созопол, увериха от EVN. Там все още има селища без ток. Оттам добавиха, че има наводнени трафопостове заради обилните валежи, паднали през последното денонощие. Към момента няма цяло селище без ток. Екипи работят по отводняването на трафопостовете. Очаква се веднага след това електрозахранването да бъде възстановено.

Поради кризисната обстановка и поройните дъждове в Приморско, от ВиК дружеството в Бургас съобщават на жителите на селата Росен и Веселие, че водата не е годна за пиене и може да се ползва само за битови нужди. Няма бедстващи туристи в хотел „Пламена палас”, както бе обявено по-рано от областна управа Бургас, съобщи за радио Фокус управителят на хотела Пламена Иванова. Хотелът е на генератор и въпреки, че няма ток в Приморско, в хотела е спокойно и няма бедстващи туристи. Иванова каза, че хората съвсем спокойно си закусват. По думите й, има наводнени хотели, което е нормално при този дъжд. Тя се е чула с колеги на хотели в близост и бедстващи туристи няма. Хотелът се намира до северния плаж в Приморско до оградата на резерват „Ропотамо”.

Десетки са наводнените къщи в село Ново Паничарево, съобщи кметът Яна Жекова пред „Флагман”. Хората газят, за да спасяват покъщнината си. Складове със зърно са залети. Пътят към Приморско е затворен, работници се връщат, за да помагат при разчистването. Язовирът край селото прелива, а дъждът продължава да вали.

Пазачът, който попадна във водния капан на преливащата река Ропотамо, е спасен, съобщи "Флагман". Водолазите изкараха Тодор Андреев невредим и той се прибра у дома. Жив и здрав е, каза кметът на село Веселие Стойчо Карабинов. Той в момента пътува към селото, за да огледа щетите от проливния дъжд. В населеното място има наводнени къщи, но все още се уточнява броят им.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
17915 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Свинята Пеевски

2014.07.17 | 20:24

5
Ропотамо преля, понеже Пеевски влезе да се къпе в реката. От грийн пийс за загрижени за майка му, помислиха я за кит и я поливат с кофи за да не изсъхне. В същност ги сметнаха за женски кит с малкото, сега се чудят как да ги върнат в океана.
селскио кмет

2014.07.17 | 20:24

4
Ами така,ще бъде и занапред.Защото нароиха гъз до гъз,хотели,хотелчета,капанчета,ресторанти,и всякакви "печатници" за бързи пари.Ивсеки гледа само да лапа-ама много.Исакш да печелиш като частник,криеш обороти,данъци,а не влагаш лев във отводни и фекални канали,не събирате от печалбата за подръжка.Е,за 20г,оставихте природата на самотек.И тя ви Е/е за "майсторлъка".Хем искаш частно-т.е-личната кесия,хем помощ от държавата,като закъсаш-не става.Нали искаш капитализъм? На запад подобни фокуси не стават.Тук-крадем по капиталистически,но искам държавата да е към мен социалистическа.Лапайте дръжката!-"ЛАКОМ ГЪЗ,ГЛАВА ЗАТРИВА!"-Бг поговорка,която не сте научили!

2014.07.17 | 20:24

3
Който сече горите да мре!

2014.07.17 | 20:24

2
По 7-8 тира пълни с незаконно изсечени дърва се изнасят всеки ден към турция. И никой нищо не прави по въпроса. Странджа на места вече няма никакви дървета, голи поляни.
MMM

2014.07.17 | 17:17

1
15 сантиметра вода и писка да и помагат,докато си киризи телевизия!Малко ви е,застроихте всичко и изсякохте Странджа!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини