Липсата на женски кандидатури за екипа му отчайва новият шеф на ЕК

  • 15 юли 2014 21:50

  • 2484
  • 6
Липсата на женски кандидатури за екипа му отчайва новият шеф на ЕК
© Getty Images/Guliver

Избраният за председател на Европейската комисия Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето изрази съжаление от липсата на женски кандидатури за екипа му и предупреди, че съставът на Комисията може да бъде отхвърлен от Европейския парламент през октомври, предаде Франс  прес.

"Ще се опитам да съставя екипа си, но няма да е лесно, защото положението е отчайващо по отношение на женските кандидатури", каза Юнкер на пресконференция след избирането си. "Не мога да кажа кой какъв ресор ще получи. Това ще се реши  през август", добави той.

Председателят на Европейския парламент социалдемократът Мартин ШулцМартин Шулц Мартин Шулц – германски политик, председател на Европейския парламент Мартин Шулц е роден предупреди: "С три-четири жени, както е сега, тази  Комисия няма да получи мнозинство в Парламента."

Представителството на жените в следващата Комисия е първото препятствие пред Юнкер и той призна, че задачата ще е трудна.  Номинирането на европейските комисари е правомощие на всяка отделна държава и никой лидер не иска да му влияят на избора,  отбелязва АФП.

"Мина ми на ум да поискам от държавите да предложат по двама-трима кандидати, сред които и жени, но те вероятно няма да са съгласни", каза Юнкер.

Той отказа да се разпростира повече за намеренията си. "Ще разговарям (с държавните и правителствени ръководители) утре  вечер и няма да правя предварителни изявления", заяви той.

Утре вечер Юнкер ще участва в извънредна среща на върха в Брюксел, на която се очаква да бъде посочен първият член на  екипа му - заместник-председателя на Комисията, който ще отговаря за външната политика на ЕС.

Юнкер отказа да се произнесе по кандидатурата на италианската социалдемократка Федерика Могерини. "Върховният  представител за външната политика се нуждае от решение на Съвета и от подкрепата на председателя на Комисията. Ще се произнеса утре вечер", заяви той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2484 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2014.07.16 | 10:47

6
Няма ли желаещи за евро гейският харем на тоя гей пуяк?

2014.07.16 | 10:47

5
ИМА - ВАГИНИН, ОБАЧЕ ПИШЕ ЧЕ ТЪРСЯТ ЖЕНИ, НЕ ПЕДЕРАСИ

2014.07.16 | 10:47

4
Вигенин, четеше ли. Искат жени, ти жена ли си?

2014.07.16 | 10:47

3
и защо трябва да има жени на всяка цена ? тия съвсем превъртяха

2014.07.16 | 10:47

2
не е на всяка цена иначе щяха да поканят мая и курнелия

2014.07.16 | 10:47

1
според кадърността да ги избират не според пола... пича е прав защо му давате минуси

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини