Светотатство! Изнасяме мощи в Гърция. Посегнаха и на Йоан Кръстител

  • 15 юли 2014 10:37

  • 1769
  • 3
Светотатство! Изнасяме мощи в Гърция. Посегнаха и на Йоан Кръстител
© Булфото

Откраднатите от Черноморец мощи на Св. Николай и Св. Спиридон са предложени на богати колекционери в Гърция, пише "България днес". Разследващите са засекли опит за сделка в южната ни съседка.

Предложението било направено преди около седмица, продавачът обаче не станал ясен, защото вероятно е усетил, че го следят и се покрил.Разследващите не знаят дали откраднатите мощи на двамата светци са скрити в България или вече са изнесени.

След наглата кражба в Черноморец храмът "Св. Никола" се сдоби с мощи на 11 руски и украински светци. "Дарът символизира единството между нашите православни народи", коментира отец Стилиян Стойков. Той добави, че вече в църквата са взети специални охранителни мерки и няма опасност посегателството да се повтори.

Към частиците на светците показват не само богати колекционери, но дори от официалната църква. Понякога храмовете плащат, за да получат кутийка с мощи. По канон търговията е абсолютно забранена. Правилото, обаче се заобикаля, като се казва, че заплащането е за мощехранителницата. Така преди време свещеник от  Сливенската митрополия призна, че е дал 1000 лв. за кости на шест светци.

Безбожници посегнаха и на мощите на Св. Йоан Кръстител през 2012 година. Частица от тях изчезна от централния православен храм на Сливен "Свети Димитър". Посегателството беше извършено през последния ден от гостуването на светините в града.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1769 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
FM

2014.07.15 | 19:24

1
Те ако знаеха какво ги очаква, тях и семействата им. Изобщо дори нямаше и да помислят.
svidetel

2014.07.16 | 05:38

3
A kokalopoklonnicite ako znaeha kak Bog 6te gi nakaje,izob6to ne biha mamili horata s tezi merzki za Bog ezi4eski praktiki.
ббб

2014.07.15 | 19:25

2
крадците на икони и вещи от черквата да не видят бял ден до десето коляно.

Добави коментар

Водещи новини