Учени разбраха как "да изключат" мозъка

  • 14 юли 2014 13:34

  • 4371
  • 3
Учени разбраха как "да изключат" мозъка
©

Мозъкът на човек е като колекторна кутия с бушони, а съзнанието може да се включи и изключи чрез специален „шалтер”, който се намира близо до тила, пише в. "Новинар".

Учените твърдят, че са открили особен "превключвател" в главата, който обяснява защо хората губят съзнание и после изведнъж се събуждат, без да помнят какво се е случило.

Д-р Мохамад Кубеиси и екипът му от университета "Джордж Вашингтон" изследвали 54-годишна пациентка, страдаща от епилепсия. Те установили, че леки електрически импулси в конкретна област от мозъка я карат "да заспива". След края на стимулирането тя се връщала в обичайното си състояние и нямала спомен от случилото се.

Тази област действа като бутон "Пауза" за съзнанието. Така то може да си почине и да се рестартира, след което да се върне към нормален режим на работа, обясняват още специалистите.

Според психолозите съзнанието е специфично състояние, при което най-общо отчитаме каква е заобикаляща ни среда. Когато съзнанието липсва, тялото „заспива” и не вижда случващото се около нас.

Все още никой не може да каже как точно работи съзнанието. Това е мистерия, както е неясна и причината за съня и механизмите му на действие. Откритието на този "превключвател" обаче може да бъде много полезно в някои области на медицината. Така изразът „Да ти дръпнат шалтера” вече има своята научна обосновка.

Лекарите се надяват, че с откритието на специфичния превключвател ще могат да помагат на хора, изпаднали в кома, да се връщат в съзнание.

Последвайте канала на

4371 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2014.07.17 | 13:56

2
Лошото е че много хора идват на този свят с изключени мозъци. И така си карат цял живот.

2014.07.17 | 13:56

3
И един от тях е Бате Бойко пожарникара.
Свинята Пеевски

2014.07.17 | 13:55

1
Това не е истина, в главата на Дилян Пеевски няма мозък, няма и шалтер, куха е, за разлика от задника му.

Добави коментар

Водещи новини