Предсрочни парламентарни избори в Словения

  • 13 юли 2014 10:09

  • 866
  • 0
Предсрочни парламентарни избори в Словения
© Getty Images/Guliver (архив)

В Словения ще се проведат предсрочни парламентарни избори. Те бяха обявени, след като премиерът Аленка Братушек изгуби лидерското си място в управляващата партия Позитивна Словения и подаде оставка.

Това ще е третото правителство в страната за последните 3 години. За 90-те места в парламента ще се състезават 15 партии. Не се очаква някоя от тях да спечели мнозинство и новото правителство вероятно пак ще е коалиционно.

Словения, която бе една от най-проспериращите страни в Източна Европа и еврозоната, затъна в дълбоки финансови проблеми, но успя да стабилизира банките си, без да прибягва към международни кредити.

Водеща е Партията на Миро Церар, чийто лидер е юрист без политически опит. Партията на Миро Церар бе формирана през юни и бързо придоби популярност като нова неопетнена политическа фигура. Веднага след нея се нарежда консервативната Словенска демократическа партия на бившия премиер Янез Янша, който миналия месец влезе в затвора за корупция. В изборите участват и  няколко по-малки партии.

Според последните проучвания 30 процента от избирателите подкрепят Партията на Миро Церар, 25 процента - демократите на  Янша, 10 процента - Демократичната партия на пенсионерите ДеСУС, а останалите партии, включително и тази на Братушек, значително изостават.

Новото правителство трябва да се заеме с деликатния въпрос за приватизацията на най-голямото летище в страната, на  Телеком и на други държавни предприятия. Церар говори против продажбата на държавна собственост.
 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
866 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини