Тодор Живков предал 20 тона от златото ни на Москва

  • 11 юли 2014 09:24

  • 19490
  • 70
Тодор Живков предал 20 тона от златото ни на Москва
©

Тодор Живков тихомълком превръща лева от национална валута в обикновена хартийка, когато решава да предаде 20 тона от златния ни резерв на Кремъл, пише "168 часа".

Даването на ценния метал на Москва застрашава стойността на българския лев, зад който по това време има определено златно покритие. През 1962 г. то е фиксирано от БНБ на 0,76 грама за един лев. След Втората световна война до 70-те години в света валутите са привързани към определено златно съдържание. Това е гаранция, че дадена страна не търгува с хартийки. С предаването на златото е нарушен и валутният закон, който забранява предаването му или съхранението му в чужбина.

Причината е, че по това време зад всеки български лев в БНБ стои определено количество злато. Когато резервът напусне страната, зад българската валута вече няма нищо. Цяло чудо е как търговските ни партньори от Запада не са надушили скандалната сделка и не са оттеглили и малкото кредитни линии, които страната е ползвала. Може би затова и операцията е била абсолютно секретна. Всичко около нея е обвито в мистерия и много трудно може да се установи колко точно злато е заминало за Москва и защо продажбата е оформена документално години след като е реализирана.

През 1958 г. Тодор Живков вече е пълновластен господар на държавата и партията, след като 4 години преди това е станал първи секретар на БКП. От тази позиция Тато умело дърпа конците на правителството на премиера Антон Югов. Както и на всяко следващо.

От документите в архива на БНБ не става ясно в чия глава се е зародила абсурдната идея да си предадем златото на чужда страна. Според някои това е станало под натиска на Кремъл. Според други причината е в липсата на валутен резерв. Комунистите искат България да развива различни производства, което изисква огромни ресурси, включително от внос. Проблемът е, че износът ни невинаги е достатъчен, за да се погасяват насрещните плащания по вноса. Така непрекъснато се отварят дупки в платежния баланс, които макар и неголеми, няма как да бъдат покрити.

В един момент различни западни и социалистически банки разбират в колко абсурдна ситуация изпадаме заради липсата на какъвто и да е резерв. Затова те на принципа на доминото отказват да ни кредитират с краткосрочни заеми, докато не изчистим дълговете си.
Възможна е още една причина за предаването на златото. Живков току-що е овладял партията и държавата. Хитрец като него неминуемо е търсел всякакви начини, за да се подмаже на братушките и да остане колкото се може по -дълго на власт. Той много добре е знаел какъв номер е спретнал на Вълко Червенков в Москва, за да го свали от поста му, и със сигуност не е искал да повтори съдбата му.

Освен това периодът е бил такъв, че Живков на всяка цена е искал да засвидетелства вярност към Москва. Той никога няма да забрави скандала с Трайчо Костов, който правел всичко възможно да изиска по-високи цени при износа ни за СССР. В един момент това отстояване на националния интерес застрашава двустранните отношения и Трайчо Костов е разстрелян.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
19490 70

Свързани новини

Коментари 70

Добави коментар
Intel® Core™ i5-4670K

2015.11.21 | 16:19

70
Комунситите са вредни, БКП беше вредна, пълен диктат. Сега комунситите от БСП-БКП и АТАКА + БДЦ + партията на В.Енчев се опитват да постигнат същите разрухи ако не и по-големи. За това гласувам за ГЕРБ, защото е единствената партия в БГ про-западна настроена. Останалите или са слаби партии, или са леви-комунистически про-Руски партии като АТАКА , БСП-БКП- БДЦ, и партията на В. Енчев. Мисли българино МИСЛИ за кой гласуваш, 100 години Руско робство и 500 години Турско робство не ви ли стигат? :))
Имаше ред и спокойствие

2015.07.25 | 15:53

69
Много кусури имаше социализма,свързани главно със личните свободи и пътуването на Запад .Но народът беше сит, облечен, обут, отоплен и защитен здравословно . Всеки , който искаше, можеше да учи без пари. Работа имаше, а барабите ги ловяха по баровете и им намираха работа. Хората си построиха къщи, вили, купиха си апартаменти, без да заборчляват до живот на банките. Имаше младоженски заеми с мн. малки лихви . За нова кола се чакаше с год.. но на старо нямаше проблем. На 22 год. започваше да се плаща ергенски данък, дори да си семеен, ако нямаш деца. Хората бяха весели, спокойни, ходеха си на гости без уговорки . Дори циганите бяха образовани и работеха, никакви проблеми не създавахаред.Имаше и спокойствие.

2014.07.13 | 01:55

48
ЩЕ ТЪРСИТЕ ТОДОР ЖИВКОВОТО ВРЕМЕ, НО НЯМА ДА ДОЙДЕ ВЕЧЕ.НОСТАЛГИЯТА Е ГОЛЯМА.ОТ 1989 ГОДИНА ДО СЕГА, САМО СЕ РУШИ.УБИЙСТВА,ГРАБЕЖИ,ИЗНАСИЛВАНИЯ,ПАЛЕЖИ,ДЕМОГРАВСКИ СРИВ,НИСКА КУЛТУРА И ОБРАЗОВАНИЕ,ОНКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ,ВИСОКА СМЪРТНОСТ,КАЛПАВИ ПЪТИЩА,КАЛПАВО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ.3 МИЛИАРДА ЛЕВА ОТКРАДНАТИ.ДО ТУК.НА ТОДОР ЖИВКО ПАМЕТНИК ИЗДИГНЕТЕ КРАДЛИВИ ДЕМОКРАТИ.ГАДИНИ МРЪСНИ.
AJ4A

2015.06.03 | 00:13

68
няма да търсим Тодор Живковото време и ще ти кажа защо: 1. Тези, които след 89 г. рушат, грабят, унищожават, изнасилват и прочие, са все на Т.Ж. верни другари от мракобесническата БКП; 2. Онкологичните заболявания са следствие на Чернобилската авария, за която Т.Ж. и другите изроди от БКП дори не информираха населението на България, за да не злепоставят недъгавите руснаци, причинили една от най-големите световни катастрофи след ВСВ; 3. Демографския срив е благодарение на БОЛШЕВИШКИТЕ УПРАВНИЦИ, заради които половин България емигрира по света, за да търси препитание, истинска демокрация и бъдеще за децата си, а не само бъдеще за на Кремъл верните подлоги!!!! Затова другари и другарки БОЛШЕВИШКИ ОТРЕПКИ, още отсега да разберете, че ние никога няма да търсим Тодор Живковото време, а ще търсим разбойниците от Тодор Живковата партия и техните наследници до девето коляно, за да платят за престъпленията срещу народ и Родина!!!! Ще ги търсим, ще ги намерим и ще си платят барбар с лихвите!!!!!

2015.03.04 | 19:45

67
Пожелавам на всички комунистически мършляци, които въздишат по татовото време да вървят по-бързо при него, при правешкия цървул, най-големия простак в новата ни история!
Istina 2

2015.01.03 | 18:24

66
Вярно е че са изнесени 20 тона злато от България но не от Тодор Живков към Москва а от Андрей Луканов към Лондон пренесени са от войниците от БНБ през тунели под командването на Карамански и след това убити на околовръстното - ясно ли е дрисливи демократчета?
карамански

2014.07.13 | 17:02

58
20 тона в газката ли бяха натоварени. Цървена кратуна!!!

2015.01.03 | 18:23

65
УМРЯЛ НАРОД----НЯМА ПРАВО НА ДЪРЖАВА.........ВЪПРОСЪТ Е .....*ДАЛИ НЯКОЙ ЩЕ СЕ СЪБУДИ...ЗА ДА ДОКАЖЕ ЧЕ Е ИМАЛО...ДЪРЖАВА...*А ИНАЧЕ КАЗАНО.....ПРЕТЕНДИРАМЕ......ЗА ИСТОРИЯ........ХМ.....

2014.07.12 | 20:50

28
A KOLKO TONA ZLATO IZKARAHA I PRODALJAVAT DA IZKARVAT 4UJDITE FIRMI ?
Събудете се

2015.01.02 | 13:41

64
100 тона злато са изнесли официално за 10 год. от България сегашните ни ''приятели''. А за неофициалния грабеж никой не говори. Събудете се бедни, безработни и отчаяни българи.

2015.01.02 | 13:40

63
У нас,или в друга държава,рано или късно ще почне борба за по-справедлив обществен ред,иззедническият ред не може да продължава вечно!
Istina 1

2015.01.02 | 13:39

62
Вие тука повечето сте слабоумни пъпчиви деца демократчета - ТОВА Е 100% Лъжа което се пише тука е като е мъртъв Тодор сега как за каже така ли е? гледайте Тодор Живков в панорама и слушайте истината
shatterer

2015.01.02 | 13:39

61
Брейййй, много бил умен тоз български народ.....кълне Тодор Живков, а не спира да гласува за бодигарда му! Давай да се задълбочава още повече таз демогравска катастрофа и да изчезваме докато е време.....че само заемаме мястото и дишаме въздуха на нормалните хора!!!

Добави коментар

Водещи новини