Жан-Клод Юнкер поиска повече жени в ЕК

  • 10 юли 2014 12:35

  • 1236
  • 1
Жан-Клод Юнкер поиска повече жени в ЕК
© gettyimages

Номинираният за председател на Европейската комисия Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето призова националните правителства да посочат повече жени за еврокомисари в бъдещия му екип и обеща да възнагради онези, които сторят това, с важен заместник-председателски пост в комисията, съобщи електронното издание "Юрактив".

Юнкер ще започне преговори с правителствата за разпределянето на ресорите в комисията, след като Европейският парламент потвърди назначаването му във вторник, 15 юли. "Той е много обезпокоен от факта, че почти всички от имената, лансирани като бъдещи европейски комисари, са на мъже, и през последните седмици постоянно изразява своята загриженост по въпроса в разговорите си с държавните ръководители", каза източник, близък до Юнкер.

Досега само няколко правителства са обявили своите номинации за еврокомисари, и всички те са мъже. - Юрки Катайнен (Финландия), Марош Шевчович (Словакия), Гюнтер Йотингер (Германия), Радослав Шикорски (Полша). Споменават се имената на няколко жени, но никое от тях не е потвърдено. Италианската външна министърка Федерика Могерини може да се прехвърли в Брюксел, а се очаква подновяване на мандата на сегашната българска комисарка Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование. Белгия може да номинира десноцентристката евродепутатка Мариане Тисен. Що се отнася до постовете извън Еврокомисията, сегашната датска премиерка Хеле Торнинг-Шмит се споменава като бъдещ президент на Европейския съвет на мястото на Херман ван РомпойХерман ван Ромпой Херман ван Ромпой (по-правилно Ромпьой) белгийски политик. Роден на 31 октомври 1947 г. в.

Но ако още значителен брой правителства не номинират жени, следващата колегия на еврокомисарите вероятно ще се окаже мъжки свят. Юнкер не вярва, че една комисия със само две или три жени може да вдъхва доверие и достатъчна легитимност, каза източникът. "Правителства, които предложат квалифицирани жени комисарки, могат да очакват да бъдат възнаградени с важни ресори, дори и заместник-председателски", добави той.

Формално пълният списък на еврокомисарите трябва да бъде одобрен от държавните лидери в ЕС след консултации с новия председател на комисията. Те ще се съберат на 16 юли за първи път да обсъдят номинациите на среща на върха в Брюксел. Юнкер ги е помолил да излязат с конкретни предложения, включително имена и ресори, за да може да подреди мозайката.

След това комисарите ще се явят на индивидуални слушания пред комисиите на Европарламента през септември, преди пленарният му състав да одобри или отхвърли състава на комисията като цяло. "Трудно е да си представим как Европарламентът би одобрил комисия с по-малко жени в състава си от сегашната", каза говорителят на Юнкер пред "Юрактив". Девет от сегашните 28 еврокомисари са жени.

Председателят на Европарламента Мартин ШулцМартин Шулц Мартин Шулц – германски политик, председател на Европейския парламент Мартин Шулц е роден подкрепя усилията на Юнкер за повече жени комисари. Сегашният брой очевидно не е достатъчен. В ЕС се обсъжда въвеждането на квоти за женско представителство в отделните му ключови институции, заяви говорителят на Шулц. В самия новоизбран парламент 37 на сто от депутатите са жени, а 63 процента - мъже. Това съотношение е малко по-добро, отколкото в досегашния му състав (35:65).

Последвайте канала на

БТА
1236 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.07.17 | 09:32

1
За какво са ви жени там всички са педераси?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини