Витамин D помага при рак на дебелото черво, смятат учени

  • 09 юли 2014 20:45

  • 3084
  • 1
Витамин D помага при рак на дебелото черво, смятат учени
©

Заболелите от рак на дебелото черво пациенти, които имат високи нива на витамин D в кръвта си са с по-малък риск от смърт вследствие на болестта, сочат резултатите от изследване, цитирани от БТА.

Изследването обхванало близо 1600 пациенти, оперирани от рак на дебелото черво.

Изследването за пръв път свързва прогнозите за оцеляване на пациенти, засегнати от диагностициран рак на дебелото черво, с нивата на витамин D в кръвта.

Витамин D се произвежда в тялото, когато кожата е изложена на слънчева светлина. Освен това се съдържа в рибеното масло, яйцата и някои риби, като сьомгата, херингата и скумрията. Известно е също, че стимулира приема на калций и растежа на костите.

Предишни изследвания заключиха, че съществува връзка между ниските нива на витамин D и по-големия риск от хронични болести, птипомня БТА.

„Получените резултати са обещаващи, но са нужни клинични изследвания, преди да потвърдим, че добавките витамин D осигуряват предимства, що се отнася до оцеляването на пациенти, засегнати от рак на дебелото черво”, заяви ръководителят на изследването Малкълм Дънлоп от университета на Единбург.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3084 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.07.09 | 22:46

1
Слънчевата светлина убива и бактерии,а ракът на стомаха например се образува от бактерията ХПилори.

Добави коментар

Водещи новини