Шефът на БЛС: Само актуализация на бюджета на НЗОК може да спаси болниците (видео)

  • 09 юли 2014 17:49

  • 1893
  • 5
Шефът на БЛС: Само актуализация на бюджета на НЗОК може да спаси болниците (видео)
©

Консенсусът за актуализацията на бюджета на НЗОК беше постигнат не без усилията на БЛС. Една по една трябваше да ги убеждаваме политическите партии, че това е надпартиен, национален проблем, от значение за всеки един гражданин. Това заяви в интервю за novini.bg председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов.

Слава Богу, се получи. Имаме съгласието и уверението, че ще бъдат в парламента и че ще гласуват “за”. Сега очаквам Министерски съвет да разгледа това предложение и да го внесе в Народното събрание, за да може системата да работи без трусове, да няма отказ за прием на пациенти, да не бъдат карани пациентите да си носят храна, чаршафи, медикаменти – всичко, което е нужно за тяхното лечение, добави той.

Д-р Райчинов е категоричен, че има риск от затваряне на болници, като по думите му най-голям е рискът за общинските лечебни заведения, тъй като са с по-малък капацитет и доставчиците са по-малко склонни да ги чакат. Но проблемът е за всички – следват университетски, частни - няма болница, която да не бъде засегната. Средствата, които НЗОК предвижда, ако няма актуализация, в най-добрия случай могат да стигнат за заплати, и то не навсякъде, предупреди шефът на БЛС.

Заплатите обаче не решават проблема – само със заплати не може да се работи. Да не говорим, че тези заплати ще бъдат само минималните, посочени по трудов договор. Има значение този 1,4 млрд. лв. Дотолкова-доколкото той беше формиран от здравни вноски, т.е. от джоба на всеки един от нас. В същото време беше премахнато ежегодното заделяне от и без това малкото суми на Касата, като резерв, който пълнеше този от 1,4 млрд. лв. До 2010 г. Между 300 и 600 млв. лв ежегодно отиваха в този резерв, така че пак не се използваха за здраве. Сега поне цялата сума се използва за здраве, но за сметка на това пък всички дейности отидоха към Касата. Т.е. увеличи се бюджетът на Касата с 300 млн. лв., а дейностите струват 600 млн. лв. - оттам е и дефицитът, обясни д-р Райчинов.

Той коментира, че самият резерв, докато той е във фискалния резерв на държавата – дали ще се води резерв на касата или на държавата, е неизползваем. Защото, взимайки средства от него, автоматично се качва държавният дефицит и следват санкции от Брюксел. Затова ние настояваме бюджетът за здравеопазване и особено този осигурителен бюджет, който идва от вноските, да бъде отделен от държавния и да не е част от фискалния резерв на държавата и да не влиза в дефицитите, които тя формира, подчерта председателят на съсловната организация.

Според него е крайно време е да се промени практиката младите медици да плащат такса за специализация. Това е пълна безсмислица. Затова и отиват да специализират извън България. Друга причина е липсата на условия за тези млади хора, категоричен е д-р Райчинов.

По думите му са нужни години, за да се стабилизира Спешната помощ. Спешната помощ е институция, която през последните години беше оставена да рухне от държавници и политици. Проблемите са толкова големи в сектор Спешна помощ, че не могат да бъдат решени за кратко време, нужни са години. Трябва да се започне от обучението на кадри, да се изгради изцяло нова логистична система, каза още д-р Цветан Райчинов.

Вижте тук още от интервюто с д-р Цветан Райчинов:

Последвайте канала на

Novini.bg
1893 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
калинко

2014.07.10 | 08:11

5
Къде беше този господин когато герб,борисов и дянков зашлевиха 2 милиярда лева от резерва на касата и поставиха здравеопазването в партер за години напред и не е ли той най-виновния,когато се пъчеше до бащицата подписал вече унизителния протокол за ограбване.

2014.07.10 | 01:35

1
ВСИЧКИ КОМУНИСТИ В БЕЛЕНЕ
Марк

2014.07.10 | 01:36

4
По съпоставим с еврото курс , по времето на Софиянски за здравеопазване бюджетът е бил 300 млн..!! Сега е над 3 млрд.!!! И какво, да не би да се е подобрило здравеопазването 10 пъти?!?! Абсурд! Тогава...?!?! Ами просто лекарите станаха една от най–богатите прослойки в България!! .....От крадене... И са отворили огромна паст за още пари....пари....пари и още пари....пари.....
FM

2014.07.10 | 01:35

3
БЛС- Български ловен съюз. Познайте кой са жертвите.

2014.07.10 | 01:35

2
Умно говори Райчинов, обаче комунистите са тъпи

Добави коментар

Водещи новини