Социалистическа Куба все по-либерална

  • 19 май 2011 15:52

  • 1340
  • 0
Социалистическа Куба все по-либерална
©

Социалистическа Куба става все по-либерална. В карибската държава вече е факт и първата операция за смяна на пола, съобщи бТВ.

След 40 години очакване, роденият като жена Хуани Сантос вече живее в тяло на мъж.

"Винаги съм се чувствал мъж. През целия ми живот. Държах се като мъж и се обличах като такъв. Майка ми ме обличаше като момиче, но аз късах дрехите", сподели трансексуалният Хуани Сантос.

Сантос е получил официална медицинска диагноза, че е транссексуален още през 1972, но е трябвало да обитава още десетки години неудобното за него тяло на жена и да премине през големи препятствия, преди да бъде опериран. Той разказва, че дори не иска да си спомня женското име, което са му дали родителите. Нито те, нито брат му са приемали желанието му да е момче.

"В крайна сметка установихме, че не можеш да се бориш срещу природата. Не всеки разбира това, самите ние не го проумявахме", заяви братът на Хуани.

Едва през 2008 г. Куба одобрява програма, която позволява оперативна промяна на пола. Сантос е един от първите 30 пациенти, допуснати до операция.

Сега в Куба има и силно движение в защита на правата на хората с нетрадиционна сексуална ориентация, оглавявано от дъщерята на президента Раул Мариела Кастро.


След идването на власт на брата на Фидел Кастро – Раул, в Куба се появиха плахи наченки на политическа и социална промяна. На кубинците бяха разрешени достъпът в луксозните хотели и свободната продажба на мобилни телефони, приети са и над 300 реформи, които насърчават частната инициатива и чуждестранните инвестиции.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1340 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини