"Аспарухово" протестира срещу принудителната евакуация (снимки+обновена)

  • 07 юли 2014 11:03

  • 2369
  • 2
"Аспарухово" протестира срещу принудителната евакуация (снимки+обновена)
© Булфото

Десетки жители на варненския квартал "Аспарухово" се събраха на протест срещу решението на общината за принудителната им евакуация, съобщава Агенция "Булфото".

Демонстрацията бе организирана в социалната мрежа Фейсбук под надслов: "Ние сме тук и повече няма да позволим нито един гражданин да бъде изведен от дома си насилствено".

Протестиращите изразиха недоволството си, че бедственото положение в района все още не е отменено, макар че ситуацията се нормализира. Те посочиха, че няма информация кога ще започнат укрепителните дейности по образувалите се от наводненията свлачища.

В събота и неделя никой не работеше, нали е бедствено положение, дейността изобщо не трябва да спира, посочи Стоян Стоянов от протестиращите, цитиран от БТА.

Според него хората не искат пари, а да се върнат по домовете си. Много от евакуираните са склонни да съдят общината за нанесените им щети, каза още Стоянов.

Николай Иванов допълни, че хората са притеснени да не окрадат домовете им, докато живеят при близки и приятели. По думите му в неговата къща вече е направен опит за кражба.

С протестиращите се срещна кметът на района Йордан Николов. Той каза, че в момента комисии обикалят свлачищните и срутищни зони в квартала и изследват кои къщи са застрашени. Йорданов не се ангажира с конкретен срок кога ще приключи набирането на тази информация.

Според кмета до момента съборените обекти в квартала са около 100. Близо 70 от тях са къщи, от които около 90 на сто незаконни построени. Йорданов уточни, че в квартала са евакуирани обитателите на 120-150 къщи, които ще могат да се завърнат, ако специалистите кажат, че няма никакъв риск.

Над 1 000 души са изведени от опасните зони и опасните жилища. Продължава събарянето на опасните сгради останаха още няколко, които трябва да бъдат съборени”, съобщи кметът на Варна Иван Портних. Премахнати са около 40 сгради и 30 временни обекта до вчера.

Галерия от снимки вижте ТУК

Последвайте канала на

2369 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.07.09 | 19:57

2
Tova sa debili,koito iavno umirat ot jelanie da izmrat pri sledva6tia potop
FM

2014.07.07 | 17:25

1
Оставете хората намира, какво сте се завайкали за тях. Кажете им в каква опасност са и толкоз. Те сами ще си намерят решение на проблема.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини